Η «ψαλίδα» και οι «αδιευκρίνιστοι» Σύγκριση των προεκλογικών δημοσκοπήσεων του 2000 και του 2004

Ανάλυση του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Η σύγκριση των σημερινών δημοσκοπήσεων με τις αντίστοιχες του 2000 είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και διαφωτιστική. Όπως είναι γνωστό, στις εκλογές του 2000, η διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος υπήρξε οριακή υπέρ του ΠΑΣΟΚ (1,1 εκατοστιαίες μονάδες). Εντούτοις, τον Μάρτιο του 2000, στις τελευταίες έξι δημοσκοπήσεις εταιρειών-μελών του ΣΕΔΕΑ (του Συνδέσμου Εταιρειών Ερευνών Αγοράς και Δημοσκοπήσεων), τόσο η σειρά των κομμάτων, όσο και η τάξη μεγέθους της διαφοράς αποτυπώθηκε με εντυπωσιακή ακρίβεια: από 0,3 (ΜRB), έως 1,2 (VPRC) υπέρ του ΠΑΣΟΚ (βλέπε σχετικό πίνακα). Παρά τα όσα λέγονται από εκείνους που διαθέτουν προφανώς ασθενή μνήμη, αυτή η τάση που καταγράφηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν ανατράπηκε στις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου που ακολούθησαν, αντιθέτως, επαληθεύθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα επίπεδα της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου» (αναποφάσιστοι, λευκό/άκυρο, αποχή, αρνήσεις), είχαν κυμανθεί, σύμφωνα με τον πίνακα, από 11% (VPRC), έως 18,8% (MRB), χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλέσει «καταιγίδα» αναλύσεων, σχετικά με τις προθέσεις των «αναποφασίστων» και την πιθανότητα να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, σήμερα, στις αντίστοιχες τελευταίες έξι δημοσκοπήσεις («με κάλπη») των ιδίων εταιρειών μελών του ΣΕΔΕΑ, καταγράφεται διακριτή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, που κυμαίνεται από 2,9% (Alko, Metron), μέχρι 4,2% (VPRC) υπέρ της ΝΔ. Επιπλέον, η «αδιευκρίνιστη» ψήφος καταγράφεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα: από 8,1% (VPRC), μέχρι 10,8% (Metron). Σε σύγκριση με το 2000, αυτό συνεπάγεται εντυπωσιακή μείωση που κυμαίνεται από 28% έως 44%! Αν αυτό δεν οφείλεται σε μεθοδολογικό πρόβλημα των ερευνών «με κάλπη» (αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εκλογές), τότε οι αναλυτές που εντρυφούν στους «αναποφάσιστους» και στις μύχιες προθέσεις των ταλαντευόμενων πολιτών οφείλουν μια εξήγηση: Σήμερα, με διαφορά πρώτου/ δεύτερου κόμματος από 2,9% έως 4,2% και αδιευκρίστη ψήφο μόνον από 8,1% έως 10,8% έχουμε μεγαλύτερη ρευστότητα και αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα, από ό,τι το 2000, όταν η διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος κυμαινόταν οριακά, από 0,4% έως 1,1%, και ταυτοχρόνως η «αδιευκρίνιστη» ψήφος των ερευνών από 11% έως 18,8%.

Ο πίνακας του άρθρου:

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (22/02/2004) με τίτλο: “Η «ψαλίδα» και οι «αδιευκρίνιστοι». Η καθαρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις του 2004 θεωρείται ρευστή, ενώ πολύ μικρότερη διαφορά του 2000 ερμηνευόταν ως συμπαγής”