Ιδεολογικές, κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις της άκρας δεξιάς στη σημερινή Ελλάδα

Εισήγηση του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

στην ημερίδα του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου (23/10/2007).

 

1. Όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την ανάδυση του ακροδεξιού φαινομένου, διεθνώς, υφίστανται και στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα της παρούσας εισήγησης είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα υφίσταται σαφώς ακροδεξιό ρεύμα. Με τη βοήθεια μιας κλίμακας στάσεων, που κατασκευάζεται εμπειρικά με τη βοήθεια ερευνών κοινής γνώμης (κλίμακα Άκρας Δεξιάς) μπορούμε να εκτιμήσουμε την ιδεολογική επιρροή της «ακροδεξιάς» ιδεολογίας σήμερα στην Ελλάδα, στον εκλογικό πληθυσμό 18 ετών και άνω, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10%. Η μερίδα αυτή του εκλογικού σώματος διακατέχεται από ξενοφοβία, μισαλλοδοξία, εθνικιστικά συναισθήματα, αντικομματικές, αλλά και φιλοδικτατορικές στάσεις, ενώ υιοθετεί ακραίες απόψεις σε όλα τα επίμαχα κοινωνικά ζητήματα, όπως η θανατική ποινή, οι εκτρώσεις, και η ομοφυλοφιλία.

2. Το ακροδεξιό ρεύμα αφορά -αυτονόητα- πρωτίστως τη Δεξιά παράταξη και τις ιστορικές της καταβολές, αλλά σε καμία περίπτωση αποκλειστικά και μόνον αυτή.

3. Τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του «ακροδεξιού ρεύματος», όπως αυτό υπολογίζεται με βάση την κατασκευασθείσα κλίμακα, που καταγράφονται, επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις εργασίας που προκύπτουν από την ανάλυση του ακροδεξιού φαινομένου στις χώρες της Ευρώπης. Σε γενικές γραμμές, το ακροδεξιό ιδεολογικό ρεύμα στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και διεθνώς, επικεντρώνεται στο ανδρικό φύλο, στους νέους ψηφοφόρους, στα χαμηλά και μεσαία μορφωτικά στρώματα και διαθέτει μικροαστική και εργατική βάση. Παράλληλα, είναι εμφανής και η όσμωσή του με τους «υγιείς κοινωνικούς θύλακες» (Εκκλησία, Στρατός).

4. Σήμερα στην Ελλάδα διαπιστώνεται σημαντικός βαθμός ανοχής στην Άκρα Δεξιά. Η επικοινωνιακή υποστήριξη που παρέχουν τα ΜΜΕ, ως προς τις πολιτικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου χώρου, αντικειμενικά ευνοεί και διευκολύνει όχι μόνον την αφανή, ή υπόγεια, αλλά και την εμφανή διάδοση των ακροδεξιών ιδεών.

Η παρουσίαση θα αναρτηθεί σύντομα