Εκλογικό Βαρόμετρο, 2ο Κύμα, Αύγουστος 2007: Αρνητική συναισθηματική φόρτιση, αρνητική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και αίσθημα εθνικής απειλής

Ανάλυση του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Το δεύτερο κύμα του προεκλογικού Βαρομέτρου της Public Issue/VPRC για τον ΣΚΑΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά “εν θερμώ” (27-28/08/2007) και εν μέσω της κρίσης που διανύουμε.
Αποτυπώνει, ευδιάκριτα, την εντονότατη συναισθηματική φόρτιση που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή της χώρας. Εξ όσων γνωρίζουμε, στη σύντομη ιστορία των ελληνικών δημοσκοπήσεων, κάτι παρόμοιο συμβαίνει να αποτυπώνεται για πρώτη φορά. Για τούτο, δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε, συγκριτικά, ούτε τη σχετική σημασία του φαινομένου, ούτε βεβαίως την πιθανή του επίδραση στο επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό σώμα διχάζεται, κυριολεκτικά, ανάμεσα σε (“επιθετικά”) συναισθήματα “οργής και αγανάκτησης” (45%) και σε (“παθητικά”) συναισθήματα “λύπης και στενοχώριας” (44% – διάγραμμα 1). Ακόμη, ο 1 στους 2 ερωτηθέντες (47%) πολίτες είναι πεπεισμένος ότι οι φετινές πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς και οικονομικά συμφέροντα, ενώ περισσότερο από το 1/3 των πολιτών (36%) αποδίδει τις ευθύνες στην έλλειψη οργάνωσης και προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού (διάγραμμα 2). Επιπρόσθετα, αποτελεί πλέον γενικευμένη κοινωνική πεποίθηση που ασπάζεται το 69% (σχεδόν 7 στους 10 πολίτες), ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε καθυστερημένη και χωρίς συντονισμό (διάγραμμα 3).
Αν αυτά τα ευρήματα της έρευνας συνιστούν ένα ιδιαιτέρως αρνητικό πλαίσιο αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου διαχείρησης της κρίσης, από την άλλη πλευρά, σχεδόν ισοδύναμη μερίδα του εκλογικού σώματος (67%) φαίνεται να αποδέχεται την εκτίμηση, ότι οι πυρκαγιές αποτελούν “οργανωμένο σχέδιο κατά της χώρας” (διάγραμμα 4). Ποια θα αποβεί η συνισταμένη αυτών των αντιθετικών επιδράσεων στις διαθέσεις της κοινής γνώμης, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εκτιμήσουμε.

Τα διαγράμματα του άρθρου:

Slide3.JPG graph.jpg Slide6.JPG Slide4.JPG

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (29/08/2007) με τίτλο: “Οργή, αλλά και αίσθημα εθνικής απειλής”

Το σχετικό Βαρόμετρο