Πολιτικό Βαρόμετρο 170, Ιούλιος 2019

Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.003 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 18/6-3/7/2019.

Εκλογές 7ης Ιουλίου 2019
Πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος

  • Στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, η εκλογική επιρροή της ΝΔ, αναμένεται να υπερβεί το 40%. Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα επαληθεύσει την παρούσα πρόβλεψη, αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στα επίπεδα επιρροής που εμφάνιζε, στην προ του Μνημονίου περίοδο κυριαρχίας της (2004-2009).
  • Η διαφορά εκλογικής επιρροής ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ, 15,5%, προβλέπεται να υπερβεί σημαντικά την αντίστοιχη «ψαλίδα» των ευρωεκλογών (9,4%). Σε παρόμοιο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981 (12,2%).
  • Ο νέος αναδυόμενος μεταμνημονιακός δικομματισμός προβλέπεται να προσεγγίσει το 70%. Ωστόσο, ενώ ο πόλος της κεντροδεξιάς δείχνει να επανασυσπειρώνεται στη Νέα Δημοκρατία, δεν συμβαίνει το ίδιο  με τον πόλο της κεντροαριστεράς, ο οποίος παραμένει διασπασμένος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Αυτό το στοιχείο, αφενός διαφοροποιεί ριζικά τον νέο δικομματισμό («μη-ισορροπημένος») από τον προηγούμενο και αφετέρου εξηγεί, ως ένα βαθμό, τη διεύρυνση της «ψαλίδας» α’/β’ κόμματος. Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων, που προβλέπεται να αναδειχθεί από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής θυμίζει έντονα, το 2009, με τους δύο πόλους, όμως, σε αντεστραμμένη διάταξη
  • Η ΝΔ δείχνει να εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, σχετικά με τον αριθμό των κομμάτων που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή (5κομματική, 6κομματική, 7κομματική). Ακόμη και στην περίπτωση 7κομματικής Βουλής, οι έδρες της ΝΔ, με βάση το αναμενόμενο ποσοστό της, προβλέπεται να προσεγγίσουν τις 165.
  • Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να κυμαίνονται γύρω από το όριο του 3%, συνεπώς οποιαδήποτε πρόβλεψη της εισόδου τους ή μη στην επόμενη Βουλή είναι επισφαλής. Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο, να μην καταφέρει τελικά κανένα από τα δύο νεοπαγή κόμματα, να υπερβεί το κατώφλι του 3%.