Εκλογικό Βαρόμετρο ΣΚΑΪ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, Φεβρουάριος 2004: Οι μεταβολές της εβδομάδας

Ανάλυση του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Η εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μεταβάλει ουσιαστικά το πολιτικό τοπίο, σύμφωνα με το τελευταίο κύμα του Πανελλαδικού Εκλογικού Βαρόμετρου του ΣΚΑΪ, που διεξήχθη στην περίοδο 9-10/2, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πριν από την ανακοίνωση της προσχώρησης των κ.Ανδιανόπουλου και Μάνου στο ΠΑΣΟΚ και του κ.Παπαθεμελή στη ΝΔ.

Στη μέτρηση καταγράφεται στασιμότητα της πρόθεσης ψήφου του ΠΑΣΟΚ, άνοδος για τη ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, καθώς και πτωτική τάση του Συνασπισμού και του ΛΑΟΣ (διαγράμματα 1, 2, 3, 4, 5, 6). Με βάση την εκτίμηση της Public Issue / VPRC (διάγραμμα 2), η ΝΔ προηγείται σήμερα του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 47% (προηγουμένως 46,5%), έναντι 41,5% και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων καταγράφεται σε 5,5 εκατοστιαίες μονάδες (έναντι 5 προηγουμένως). Η πρόθεση ψήφου για το ΚΚΕ καταγράφεται στο 6,5% (έναντι 5,5% στην προηγούμενη μέτρηση), του ΣΥΝ στο 2,5% (από 3,5%), του ΔΗΚΚΙ στο 1% (από 0,5%) και του ΛΑΟΣ στο 0,5% (από 1%).

Επίσης, καταγράφεται μείωση του ποσοστού των αναποφασίστων (12,6%, έναντι 13,7% προηγουμένως) και σταθεροποίηση της πρόθεσης αποχής, σε επίπεδα της τάξης του 5% (διάγραμμα 3).

Οι συσπειρώσεις των κομματικών σχηματισμών δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες μεταβολές, με εξαίρεση εκείνη του Συνασπισμού, που εξακολουθεί να επιδεικνύει υψηλότερη αστάθεια (διάγραμμα 7). Η παράσταση νίκης παραμένει υπέρ της ΝΔ, σε ποσοστό 47%-27%, έναντι 46%-26% προηγουμένως (διάγραμμα 9), ενώ υπέρ της ΝΔ δείχνει να τροποποιείται και ο δείκτης διαχειριστικής κυβερνητικής ικανότητας (διάγραμμα 10).

Ως προς την εικόνα των πολιτικών αρχηγών, ο κ.Παπανδρέου, διατηρεί το προβάδισμα στο δείκτη της πρωθυπουργικής ικανότητας (διάγραμμα 11), ενώ ο κ.Καραμανλής το προβάδισμα στην ικανότητα ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου (διάγραμμα 12) και την αντιμετωπίση της διαφθοράς (διάγραμμα 13). Τέλος, οι δύο ανθυποψήφιοι εξακολουθούν να παραμένουν ισοδύναμοι ως προς την προγραμματική τους επάρκεια (διάγραμμα 14).

Τα διαγράμματα του άρθρου:

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (12/02/2004) με τίτλο: “Χωρίς οφέλη το ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία”