Ενδοπαραταξιακές μετατοπίσεις στις Βουλευτικές Εκλογές του 2007

Ανάλυση του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Το (αναμενόμενο) αποτέλεσμα των εκλογών του 2007 απέδειξε, για δεύτερη φορά μετά τις Νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, ότι κατά τη διάρκεια της ανολοκλήρωτης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ δεν υπήρξε ουσιαστική μεταστροφή του εκλογικού σώματος.

Πράγματι, το βασικότερο ρεύμα των προηγούμενων εκλογών του 2004 είχε αποτελέσει η απευθείας διαπαραταξιακή μετατόπιση από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, ενός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων, που το 2000 είχαν υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα. Αντιθέτως, οι εκλογές κρίθηκαν περισσότερο από τις ενδοπαραταξιακές μετατοπίσεις: Αφενός από τη Νέα Δημοκρατία προς τον ΛΑΟΣ και το νεοπαγές κόμμα του κ. Παπαθεμελή (οι απώλειές της προς αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της εκλογικής επιρροής της του 2004 – διάγραμμα 5) και, αφετέρου, από το ΠΑΣΟΚ προς τους δύο βασικούς σχηματισμούς της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά περίπου το 6% της εκλογικής επιρροής του 2004 (διάγραμμα 6). Η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων ισχύει και αντίστροφα: Το 16% των «παλαιών» ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ (του 2004), κατευθύνθηκαν προς τη ΝΔ (διάγραμμα 2), ενώ ο 1 στους 5 (20%) «παλαιούς» ψηφοφόρους του ΣΥΝ (διάγραμμα 3) και σχεδόν ο ένας στους 10 (8%) ψηφοφόρους του ΚΚΕ κατευθύνθηκαν τώρα στο ΠΑΣΟΚ (διάγραμμα 4).

Αυτή η τυπολογία των κατά βάση ενδοπαραταξιακών εκλογικών μετατοπίσεων, που επιβεβαιώθηκε στις εκλογές, δεν εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά, αλλά παρατηρείται σταθερά, εδώ και καιρό, στο εκλογικό σώμα. Αποτελεί μια σαφή ένδειξη για το γεγονός, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα (με μικρές διακυμάνσεις) είχε κριθεί αρκετό καιρό πριν την ιδιότυπη προεκλογική περίοδο, ίσως και 1 ½ χρόνο πριν (μετά την κρίση των υποκλοπών – Φεβρουάριος 2006).

Η συσπείρωση της ΝΔ αποδείχθηκε σαφώς μικρότερη της αντίστοιχης του 2004 (85%, έναντι 94% ), ενώ του ΠΑΣΟΚ σχετικά υψηλότερη (88%, έναντι 80%). Οι συσπειρώσεις των υπολοίπων τριών κομμάτων του κομματικού συστήματος διατηρήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα των προηγούμενων εκλογών: του ΚΚΕ στο 80%, (σταθερή), του ΣΥΡΙΖΑ στο 60%, έναντι 63% το 2004 και του ΛΑΟΣ στο 74%.

Από την άλλη πλευρά τόσο το ΚΚΕ, όσο και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, φαίνεται να πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη ανανέωση (διεύρυνση) στο εκλογικό τους ακροατήριο. Πρόκειται στην ουσία για τα νέα κόμματα της δεξιάς και της αριστερής διαμαρτυρίας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι οι «πιστοί» εκλογείς του ΛΑΟΣ (οι ψηφοφόροι του 2004), αποτελούν μόλις το 32% (3 στους 10 – διάγραμμα 11) της νέας εκλογικής βάσης του κόμματος (των σημερινών ψηφοφόρων του). Αντίστοιχα, μόλις το 41% (4 στους 10 – διάγραμμα 12) των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από τον παλιό Συνασπισμό, ενώ οι υπόλοιποι 6 στους 10 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (21%), τη ΝΔ (8%), τους νέους ψηφοφόρους (8%), ή εκείνους που προηγουμένως επέλεγαν το λευκό και το άκυρο (8%).

Μετατοπίσεις ψηφοφόρων

Ψήφος τελευταίας στιγμής και μετακινηθέντες

Προέλευση ψηφοφόρων ανά κόμμα με βάση την ψήφο του 2004

Δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ “Εκλογές 2007: Πλήρη αποτελέσματα και πίνακες” (18/09/2007)

Πηγή exit poll, N=7.498 άτομα