Πολιτικό Βαρόμετρο, Ιούλιος 2017 – Στάσεις απέναντι στο μνημόνιο

Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.006 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 13-26/7/2017.

Μνημόνιο: 8 στους 10 Έλληνες πολίτες παραμένουν αντίθετοι

  • Οι αντιμνημονιακές διαθέσεις της κοινής γνώμης εξακολουθούν σταθερά να διατηρούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, 82% στη μέτρηση Ιουλίου του Πολιτικού Βαρόμετρου. Μόλις 9%, δηλαδή οριακά  1 στους 10 ερωτώμενους τοποθετείται υπέρ του νέου μνημονίου.
  • Στην πραγματικότητα, η πολιτική της λιτότητας, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2010, όπως ακριβώς συνέβη διαχρονικά και στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στις οποίες εφαρμόσθηκαν παρόμοια προγράμματα, ουδέποτε εξασφάλισε την κοινωνική συναίνεση, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα που τη διαχειρίσθηκαν, ψηφίστηκαν από ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος.
  • Από την αρχή της περιόδου, η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης, απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές παρέμεινε πλειοψηφικά αρνητική, με μέσο όρο επταετίας (2010-2017), 70% κατά και μόλις 30% υπέρ.
  • Μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου (που αποδεικνύεται και το κοινωνικά επαχθέστερο), κυρίως το τελευταίο 12μηνο, η απορριπτική στάση έχει ενισχυθεί σημαντικά, κυμαινόμενη σε επίπεδα άνω του  80%.