Βαρόμετρο, Ιανουάριος 2005

Συνέντευξη

του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

στον Ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 FM

στον Μπάμπη Παπαδημητρίου

Τα προβλήματα παραμένουν κοινά, ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις

ΜΑΥΡ: Αυτό το οποίο έχει αυξηθεί συγκυριακά το τελευταίο δίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση είναι το θέμα της εγκληματικότητας το οποίο (θυμίζω) παραπέμπει και στο θέμα της λεωφορειοπειρατείας, το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη και το οποίο – όπως φαίνεται -δημιούργησε ανασφάλεια στην κοινή γνώμη. Και βεβαίως το θέμα της παιδείας το οποίο είναι επίσης ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα με πάρα πολλές πλευρές και το οποίο είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις των προβλημάτων τα τελευταία μπορεί… και δέκα χρόνια. Το θέμα έχει έρθει πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή και τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την εκπαίδευση και την κοινωνική κινητοποίηση που υπάρχει στους χώρους της εκπαίδευσης.
Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει διαφοροποίηση, δηλαδή τα προβλήματα είναι κοινά ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης. Πλην όμως σε γενικές γραμμές οι ψηφοφόροι των κομμάτων της Αριστεράς, δηλαδή του ΚΚΕ και του ΣΥΝ δίνουν λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα της ανεργίας. Εδώ υπάρχει και ένα ιδεολογικό στοιχείο. Όπως επίσης και οι ψηφοφόροι της ΝΔ δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο θέμα της εγκληματικότητας. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη χρωματική απόχρωση που εμφανίζεται. Κατά τα άλλα τα προβλήματα φαίνεται ότι έχουν την ίδια αξία για τους ψηφοφόρους των κομμάτων.
Στο ερώτημα «Ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις εάν είχατε να επιλέξετε για πρωθυπουργό της χώρας ανάμεσα στον κύριο Γ. Παπανδρέου και στον κύριο Κ. Καραμανλή, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο καταλληλότερος;» η απάντηση είναι 52% υπέρ του κυρίου Καραμανλή και 19% υπέρ του κυρίου Παπανδρέου. Η διάφορα αυτή είναι από τις μεγαλύτερες και θα έλεγα ότι το ποσοστό του κυρίου Καραμανλή έχει σταθεροποιηθεί σε αυτά τα υψηλά επίπεδα πια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάει πολύ περισσότερο… Νομίζω ότι είναι και ένα ιστορικό ζήτημα αυτό, δεν συναντιέται εύκολα τέτοιο ποσοστό…
Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι η εικόνα, το μερίδιο προτιμήσεων υπέρ του κυρίου Παπανδρέου, συνεχίζει να ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία. Είναι από τα χαμηλότερα που μπορεί να δει κανείς, ίσως και το χαμηλότερο ιστορικά, τουλάχιστον στα τελευταία δυο χρόνια.

Για το βασικό μέτοχο

ΜΑΥΡ: Η συζήτηση έγινε ορατή στο επίπεδο τη κοινής γνώμης, δηλαδή πέρασε στην κοινή γνώμη. Αυτό είναι το πρώτο βασικό συμπέρασμα».
Για το ερώτημα «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Εσείς προσωπικά, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;», η απάντηση είναι ότι 9 στους 10 πολίτες, το 91%, απαντάει ότι ναι υπάρχει αυτή η πεποίθηση, είναι δηλαδή γενικευμένη, η πεποίθηση αυτή είναι καθολική πεποίθηση της κοινής γνώμης και είναι και οριζόντια, δηλαδή δεν διαφοροποιείται με βάση τις κομματικές ταυτότητες, είναι 89% στη ΝΔ και 91% στο ΠΑΣΟΚ.
Για το ερώτημα «πόσο σημαντικό για τη χωρά είναι το ζήτημα της καταπολέμησης της διαπλοκής»
ΔΗΜ.: Εκεί είχαμε τον Δεκέμβρη 82% να απαντούν ότι είναι σημαντικό, και τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό έχει γίνει 87%
ΜΑΥΡ.: Είναι καθολική και αυτή η πεποίθηση.
Για το ερώτημα «Πόση δύναμη πιστεύετε ότι έχουν σήμερα στην Ελλάδα τα ΜΜΕ; Περισσότερη δύναμη, λιγότερη ή περίπου όση δύναμη προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι;», 8 στους 10 έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ έχουν αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη, περισσότερη δύναμη πέρα από αυτό που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο και ο καταστατικός χάρτης της χώρας…(Τα ΜΜΕ )Έχουν υπερβεί τον θεσμικό ρόλο ο οποίος τους έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, αυτό βιώνει η κοινή γνώμη, αυτό πιστεύουν οι πολίτες και νομίζω ότι ακόμα και ως στερεοτυπική απάντηση να εκληφθεί, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντική».
ΜΑΥΡ.: Όταν τεθεί το ερώτημα «ποια κυβέρνηση εμπιστεύεστε περισσότερο, μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή μια κυβέρνηση της ΝΔ;», 40% λέει ότι εμπιστεύεται τη ΝΔ και 17% την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και 25% καμία από τις δυο. Άρα και εδώ βλέπουμε ότι η άμεση επίπτωση είναι ότι στο θέμα της εικόνας των δυο κομμάτων αυτό είναι κάτι που ωφελεί την σημερινή κυβέρνηση σαφέστατα.
Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμπιστεύονται σχεδόν λίγο παραπάνω από τους μίσους, το 54% εμπιστεύεται την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιθέτως στη ΝΔ είναι 80% το ποσοστό. Αν αυτό θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο ποσοστό κομματικής αυτοπεποίθησης, θα έλεγα ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα».
ΔΗΜ.: Το 42% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την διαπλοκή.
ΜΑΥΡ.: Εδώ υπάρχει ένας διχασμός της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, και δεδομένου ότι υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση, έγινε δημόσιος διάλογος περιχαρακώθηκαν οι χώροι, νομίζω ότι ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της συζήτησης έχει μια σημασία.
Για το ρώτημα «Όποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της διαπλοκής, ο κύριος Καραμανλής ή ο κύριος Παπανδρέου;»
ΜΑΥΡ.: Η σχέση πάλι παραμένει 3 προς ένα, 41% αναφέρουν τον κύριο Καραμανλή, 12% μόνο τον κύριο Παπανδρέου.

Για το πως εκτιμούν οι πολίτες την προσωπική οικονομική κατάσταση τους στο μέλλον

ΜΑΥΡ.: Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι προφανώς διατηρείται η ανησυχία των πολιτών για τα προσωπικά τους οικονομικά, αλλά και τα οικονομικά της χώρας.
«Υπάρχει ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών. 76% θεωρούν ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, και αυτός ο δείκτης είναι σταθεροποιημένος σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχει ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 45% δηλαδή σχεδόν ο ένας στους 2 δυο θεωρεί ότι θα χειροτερεύσει στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση και νομίζω ότι σημαντικό ζήτημα είναι η γνώμη για την οικονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση αυτόν τον χρόνο».
«Σε γενικές γραμμές η εικόνα για την οικονομική πολιτική που προκύπτει από το τακτικό βαρύμετρο του Ιανουαρίου είναι ότι 4 στους 10 πολίτες έχουν θετική γνώμη για την οικονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Αυτό είναι 41%».

Για το ερώτημα «τι γνώμη έχετε για τα σημερινά αιτήματα των αγροτών;»

«Η κυρίαρχη γνώμη είναι ότι μάλλον είναι δίκαια. Το 57% θεωρεί ότι είναι δίκαια και 16% ότι είναι άδικα…».
«Έχει ενδιαφέρον ότι το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει στην ουσία να συμφωνήσει με τους αγρότες και να ικανοποιήσει τα περισσότερα ή και όλα τα αιτήματα τους».

Για το ερώτημα «ποια είναι η ευθύνη των ομάδων για τα επεισόδια των οπαδών τους:»

«Και εδώ φαίνεται και είναι κυρίαρχη κοινωνική αντίληψη ότι υπάρχει ευθύνη και μάλιστα το 31 % λέει πολύ μεγάλη και το 30% μεγάλη».

Παρουσιάστηκε στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 (27/01/2005) στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Η συνέντευξη σε pdf