Βαρόμετρο, Νοέμβριος 2008: Διευρύνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτοδυναμία

Ανάλυση του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Σημαντικές ανατροπές υπέρ του ΠΑΣΟΚ, σε όλους τους βασικούς δείκτες, καταγράφονται στη μέτρηση Νοεμβρίου του πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του ΣΚΑΙ.

Όλα δείχνουν ότι η ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου συνεχίζεται, χωρίς η κυβέρνηση να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αναστρέψει το κλίμα. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, συντελέστηκε σημαντική διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του ΠΑΣΟΚ, από μια (1) σε 3,5 εκατοστιαίες μονάδες. Ας σημειωθεί ότι 6 μήνες πριν, συγκεκριμένα στη μέτρηση του περασμένου Μαΐου, η διαφορά υπέρ της ΝΔ είχε φτάσει τις 6 εκατοστιαίες μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται σήμερα της ΝΔ με 37,5%, έναντι 34% (διαφορά 3,5% – διάγραμμα 1). Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μετά τη θυελλώδη κρίση του Α’ εξαμήνου του 2008, και την κατακρήμνιση της εκλογικής του επιρροής, προς όφελος του Συνασπισμού, (με κατώτατο όριο το 31,5%, τον Απρίλιο), δείχνει να επανακάμπτει. Πρακτικά, έχει επανέλθει στα επίπεδα της (χαμηλής) επιρροής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2007 (38,1%).

Επιπλέον, και σημαντικότερο, αυτό το ποσοστό απέχει αρκετά από το ποσοστό του ισχύοντος εκλογικού νόμου, που εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα και το οποίο υπολογίζεται σε 41-42%. Πράγματι, με βάση την εκτίμηση, η σημερινή εκλογική του επιρροή, μεταφράζεται σε 138 έδρες (στην περίπτωση 6κομματικής Βουλής, διάγραμμα 2) και πάντως, όχι πάνω από 145, στην περίπτωση που οι Οικολόγοι δεν εξασφαλίσουν τελικά την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.

Παράλληλα, για πρώτη φορά από το 2004, το ΠΑΣΟΚ ανατρέπει την παγιωμένη υστέρησή του και αποκτά το προβάδισμα σε πέντε από τους έξι βασικούς δείκτες αποτίμησης της πολιτικής συγκυρίας. Συγκεκριμένα:
1) στο δείκτη κυβερνητικής ικανότητας προηγείται σήμερα με 3%, αυξάνοντας το μερίδιό του, από 15% τον περασμένο Σεπτέμβριο (και υστέρηση 10 εκατοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ), σε 27% (διάγραμμα 3).
2) στο δείκτη κυβερνητικής δημοτικότητας, καταγράφει προβάδισμα 2%, με ποσοστό 20%, από μόλις 8% τον περασμένο Ιούλιο και υστέρηση 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ (διάγραμμα 4).
3) στο δείκτη κομματικής δημοτικότητας, προηγείται με 13% (49%, έναντι 36% της ΝΔ), ενώ το Σεπτέμβριο υστερούσε κατά 2 μονάδες (διάγραμμα 5).
4) στη δημοτικότητα του πολιτικού του αρχηγού, ο Γ.Παπανδρέου προηγείται του Κ.Καραμανλή, κατά 4% (52%, έναντι 48%, ενώ τον περασμένο Ιούλιο υστερούσε κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες (διάγραμμα 6). Θα πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, ότι για πρώτη φορά, από το 2000 η εικόνα του Κώστα Καραμανλή σημειώνει έλλειμμα δημοτικότητας (με 50% αρνητικές κρίσεις, έναντι 48% θετικών).
5) Τέλος, για πρώτη φορά από το 2004, προηγείται κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες και στην κρίσιμη μεταβλητή της παράστασης νίκης, αυξάνοντας το μερίδιό του, από μόλις 8% τον Ιούλιο σε 41% σήμερα, έναντι 29% του ΠΑΣΟΚ (διάγραμμα 7).

Αντίστροφη εικόνα εμφανίζει σήμερα η ΝΔ. Η συσπείρωσή της είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η ΝΔ υφίσταται απώλειες προς όλες τις κατευθύνσεις. Σημειώνονται διαρροές όχι μόνον προς το ΛΑΟΣ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό, τους Οικολόγους, ενώ, επίσης, ένα σημαντικό μερίδιο ψηφοφόρων της δηλώνει -σήμερα- πρόθεση «αποχής», ή αντιεκλογικών πρακτικών (λευκού/ακύρου). Χωρίς αμφιβολία, η διαπαραταξιακή μετατόπιση προς το ΠΑΣΟΚ, που δεν είχε εκδηλωθεί τόσο έντονα μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο κρίσιμη μεταβολή της τελευταίας περιόδου. Αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την εκδήλωση μεταστροφής του μαζικού «ενδιάμεσου» εκλογικού σώματος, δηλαδή εκείνων των ψηφοφόρων, που την τελευταία 20ετία κινούνται μεταξύ των δύο κομμάτων (βλέπε αναλυτικά: «Το εκλογικό εκκρεμές. Το «ενδιάμεσο» εκλογικό σώμα, 1996-2008, και η επερχόμενη αναμέτρηση», στο http://www.mavris.gr/888/ekremes/).

Η εκλογική επιρροή του Συνασπισμού εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης, σε επίπεδα της τάξης του 12% (και 32 έδρες), σημειώνοντας απώλειες μόνον 0,5%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Αντίστοιχη κάμψη καταγράφει και το ΚΚΕ (7,5% και 20 έδρες, διάγραμμα 1). Αντίστοιχη σταθερότητα (5% και 13 έδρες) επιδεικνύει και ο ΛΑΟΣ, ενώ σχεδόν ο 1 στους 2 εκλογείς του (43% της σημερινής εκλογικής βάσης του) προέρχεται από τη ΝΔ. Όμως, τόσο η κομματική δημοτικότητα (+8%), όσο και η δημοτικότητα του πολιτικού του αρχηγού (+6%) εμφανίζουν μεγάλη άνοδο, για την ακρίβεια τη μεγαλύτερη μεταξύ όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικών αρχηγών.

Η σημερινή εικόνα του εκλογικού σώματος καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο, η επόμενη βουλή να είναι 6κομματική, στο βαθμό που για πρώτη φορά στην εκτίμηση του Βαρόμετρου, οι Οικολόγοι φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 3% και 8 έδρες.

Τα διαγράμματα του άρθρου:

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (16/11/2008), με τίτλο: “Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτοδυναμία”

Το σχετικό Βαρόμετρο