Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ στο Φοίβο Καρζή στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5

Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 (11/06/2009), στο Φοίβο Καρζή, με αφορμή το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (10/06/2009).

Video thumbnail. Click to play
Click To Play

 

Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης

Φοίβος Καρζής: Περιμένατε να δεχτείτε μία τέτοια κριτική ονομαστικά για την εταιρεία σας;

Γιάννης Μαυρής: Κριτικές δέχομαι εδώ και είκοσι χρόνια και ονομαστικά και ανώνυμα. Η επίθεση του κ. Πρετεντέρη είχε αναγγελθεί από το δελτίο του Mega, απειλούσε, έχει γράψει αρκετές φορές το τελευταίο τρίμηνο, ιδίως κατά της εκτίμησης, σε συντονισμό με την κριτική του κ. Λούλη. Δεν ξέρω αν υπάρχει συντονισμός, νομίζω ότι είναι σε κοινό πνεύμα, με την έννοια ότι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι εκθείαζαν την εκτίμηση της Public Issue, η οποία σημειωτέον έχει επαληθευτεί δύο φορές στο παρελθόν, και το 2004 δίνοντας τη διαφορά των πέντε μονάδων και το 2007, δίνοντας επακριβώς τα αποτελέσματα. Εδώ θα ήθελα να πω ότι η εκτίμηση δεν είναι μαντεψιά, όπως λέει ο κ. Πρετεντέρης υποτιμητικά…

Φοίβος Καρζής: Μιλάει για διάφορες, αστείες προγνώσεις ψήφου.

Γιάννης Μαυρής: Αστεία είναι αυτά τα οποία γράφει, διότι αν δεν είναι ένας πρωτοφανής επαρχιωτισμός, αποκλείω το γεγονός να μη γνωρίζει ο κ. Πρετεντέρης και ο κ. Λούλης, ο οποίος εξάλλου είναι και πατέρας των δημοσκοπήσεων, έχει πολύ μεγάλο ρόλο ιστορικά στην ανάδειξη των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα. Ήταν ο πρώτος που τις χρησιμοποίησε, κυρίως στα πολιτικά κόμματα, στις έρευνες των πολιτικών κομμάτων. Η εκτίμηση που λέμε είναι μία επιστημονική μέθοδος, η οποία είναι διεθνώς κατοχυρωμένη. Αρκεί να σας πω ότι μόνο στην Αμερική, στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, πέρυσι, είχαν παρουσιαστεί 15 στατιστικά υποδείγματα πρόβλεψης αποτελέσματος. Επομένως, δεν κάνουμε κάτι πρωτοφανές.

Είναι είτε άγνοια και κατά τη γνώμη μου εδώ επιδεικνύουν έναν φοβερό επαρχιωτισμό εάν όντως ως δημοσιογράφοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν εκτιμήσεις, ή, που πιστεύω ότι είναι και το πιο προφανές, γιατί δεν είναι και καινούργια αυτή η μέθοδος, είναι να προσπαθήσουμε να αμφισβητήσουμε. Όταν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις δημοσκοπήσεις, τι κάνουμε; Αμφισβητούμε τη μεθοδολογία τους. Προσπαθούμε να τις αποδομήσουμε, όπως λέγεται. Ιστορικά, και με τον κ. Λούλη έχουμε μια προϊστορία τέτοιων διενέξεων. Θυμάστε τη δεκαετία του ’90, όταν ήθελαν να αμφισβητήσουν κάποια δημοσκόπηση, έλεγαν ότι έχει μικρό δείγμα, το οποίο είναι ένα παιδαριώδες επιχείρημα.

Μια δημοσκόπηση αν έχει μεγάλο δείγμα είναι πιο αξιόπιστη; Αυτό το οποίο γνωρίζει και ένας προωτοετής φοιτητής στατιστικής είναι ότι δεν έχει τόση αξία το μέγεθος του δείγματος ως αντιπροσωπευτικότητα. Έληξε. Μετά, θυμάστε το 2004, δεχτήκαμε κριτική επειδή καθιερώσαμε την τηλεφωνική μέθοδο, κάτι το οποίο υιοθετήθηκε απ’ όλες τις εταιρείες. Εν συνεχεία, παρ’ όλ’ αυτά, το 2004 μέχρι και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε βγει και έλεγε ότι η τηλεφωνική μέθοδος είναι πολιτικά αναξιόπιστη και επιστημονικά επισφαλής. Εδώ, τώρα, αμφισβητείται η εκτίμηση. Ο λόγος είναι απλός. Αμφισβητείται η εκτίμηση και η μεθοδολογία, διότι δεν συμφέρουν τα αποτελέσματα.

Φοίβος Καρζής: Υπάρχει μία βάση. Πέσατε έξω.

Γιάννης Μαυρής: Διαφωνώ πλήρως. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι μία υπερβολική κριτική στις δημοσκοπήσεις. Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι δεν έπεσαν έξω ούτε οι προεκλογικές έρευνες, ούτε τα exit polls. Και εξηγούμαι. Κατ’ αρχήν για τις προεκλογικές έρευνες. Όλες οι έρευνες έδειξαν τις τάσεις επακριβώς. Έδειξαν ότι προηγείται το ΠΑΣΟΚ, ότι η διαφορά είναι διακριτή, ότι από ‘κει και πέρα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, υπάρχει κινητικότητα, έδειξαν την άνοδο του ΛΑ.Ο.Σ., οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την πτώση και των Οικολόγων και …

Φοίβος Καρζής: Πάντως, άλλο ο δικομματισμός στο 75% που τον δίνατε και άλλο στο 65% που ήταν.

Γιάννης Μαυρής: Ποιος τον έδινε στο 75 το δικομματισμό; Η δική μας η εκτίμηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, έδωσε 37 – 32, την οποία διορθώσαμε την Παρασκευή ελαφρώς αλλά στην ίδια κατεύθυνση, επομένως το 36, 565 του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι 37 και το 32 η Ν.Δ. είναι αυτά τα οποία δώσαμε. Ποια ήταν η αποτυχία;

Ο κύριος Πρετεντέρης πιστεύω ότι με αυτό το αρθράκι έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, διότι αναφέρεται σε έρευνα στο τακτικό πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue, το οποίο αποτελεί εκτίμηση όχι εκλογικού αποτελέσματος αλλά εκλογικής επιρροής. Έχει τεράστια διαφορά. Τώρα αν δεν τη γνωρίζει ας μην ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις. Όφειλε να τις γνωρίζει και πιστεύω ότι τις γνώριζε, άρα είναι σκόπιμη η σύγχυση. Δεύτερον αφορά εκτίμηση βουλευτικών εκλογών και αυτό που δίναμε μάλιστα ένα μήνα μετά, τον Μάιο δώσαμε και δεύτερη και τελευταία εκτίμηση του βαρομέτρου, η οποία δίδεται κάθε μήνα τη δεύτερη εβδομάδα, εδώ και πέντε χρόνια.

Φοίβος Καρζής: Βλέπετε πολιτική στόχευση πίσω από αυτό;

Γιάννης Μαυρής: Σαφώς και βλέπω και δεν την θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρή. Ποια είναι κατά τη γνώμη μου: μ’ αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε, επαναφέρεται η φιλολογία της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων. Τώρα αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί χτυπώντας τις δημοσκοπήσεις, βρίσκοντας έναν αποδιοπομπαίο τράγο να απαντήσει στο πρόβλημα της αποδοκιμασίας της κυβέρνησης ή της αποχής, νομίζω ότι κάνει λάθος. Είναι αναποτελεσματικό, το έχουμε ξαναδεί αυτό το σενάριο.

Πιστεύω ότι είναι εντελώς λάθος να ρίξουμε τις ευθύνες στις δημοσκοπήσεις . Δεν έχουν αποτύχει οι δημοσκοπήσεις. Αυτό που απέτυχε είναι η υπερβολική χρήση που γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης και οι υπερβολικές προσδοκίες, ιδιαίτερα σε εκλογές σαν και αυτές, που ήταν εξαιρετικά δύσκολες και να σας θυμίσω ότι έχουμε για πρώτη φορά δύο εκατομμύρια αποχή.