Οικονομικό Βαρόμετρο, Νοέμβριος 2014

1

Το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικά, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος επανήλθε στα επίπεδα του προηγούμενου Ιουλίου. Η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος αποτυπώνεται στους 4 από τους 5 επιμέρους δείκτες που συγκροτούν τον σχετικό δείκτη. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ροπή προς αγορές, πιθανώς λόγω του 10ήμερου εκπτώσεων του τρέχοντα μήνα. Ακολουθώντας την γενικότερη τάση, οι προσδοκίες για την ανεργία υποχώρησαν, σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν είχε σημειωθεί η ιστορικά υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 5 ετών. Ωστόσο, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε σε μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με τους υπόλοιπους δείκτες. Το καταναλωτικό κλίμα παρουσιάζει συνολικά πτωτική τάση μετά τις ευρωεκλογές.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος-CCI (66,3) προσέγγισε εκ νέου τα επίπεδα του Ιουλίου, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση (-5 μονάδες) των τελευταίων 16 μηνών (8/2013-11/2014). Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας-CECI (48,4, -1,3 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο) φαίνεται να σταθεροποιείται λίγο κάτω από τις 50 μονάδες κατά το τελευταίο τρίμηνο (9/2014-11/2014). Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών-CEI (78,2) υπέστη καθίζηση (-7,5 μονάδες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα) και υποχώρησε κάτω από τις 80 μονάδες, για πρώτη φορά ύστερα από 7 μήνες.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος παρουσίασε αισθητή ανάκαμψη από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Πιο συγκεκριμένα, από 51,7 μονάδες τον Ιούλιο του 2013 έφθασε τις 72 μονάδες τον Απρίλιο του 2014, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της «μνημονιακής περιόδου», σημειώνοντας συνολικά κέρδη σχεδόν 20 μονάδων. Μετά τις ευρωεκλογές, ο δείκτης εμφανίζει συνολικά πτωτική τάση. Η τρέχουσα τιμή του (66,3) υπολείπεται περίπου κατά 6 μονάδες της τιμής του προηγούμενου Απριλίου, ενώ ο μέσος όρος των τιμών του, κατά το εξάμηνο που ακολούθησε την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, προσεγγίζει τις 69 μονάδες, δηλαδή υπολείπεται κατά 3 μονάδες του ιστορικού μέγιστου της «μνημονιακής περιόδου».

Η ροπή προς αγορές (70,9) είναι ο μοναδικός από τους 5 επιμέρους δείκτες, που συγκροτούν τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος, ο οποίος σημείωσε άνοδο (+2 μονάδες), σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η περίοδος εκπτώσεων του πρώτου 10ήμερου του Νοεμβρίου αποτελεί μια πιθανή ερμηνεία της αντίρροπης τάσης του σχετικού δείκτη. Είναι αξιοσημείωτο, ότι η ροπή προς αγορές παρουσίασε βελτίωση για 3ο συνεχόμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις για την προσωπική οικονομική κατάσταση (25,8, -4,5 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο) κατέγραψαν την χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 9 μηνών (3/2014-11/2014). Σχεδόν οι 8 στους 10 πολίτες (77%) πιστεύουν πως η προσωπική τους οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί μέσα στον τελευταίο χρόνο. Οι προσδοκίες για την προσωπική οικονομική κατάσταση (61,4) παρουσίασαν σημαντική πτώση (-6,4 μονάδες), σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχαν φθάσει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών. Ωστόσο, ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε για 9ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τις 60 μονάδες. Μόλις ο 1 στους 10 πολίτες (10%) εκφράζει την αισιοδοξία ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες. Οι προσδοκίες για την οικονομία (67,2) σημείωσαν εντυπωσιακή κάμψη (-9,8 μονάδες), μέσα σε ένα μήνα, την μεγαλύτερη μεταξύ των 5 επιμέρους δεικτών που συγκροτούν τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για την οικονομία την προσεχή πενταετία (106) υποχώρησαν κατά 6,2 μονάδες, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Μόλις το 17% εκφράζει αισιοδοξία για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας, ενώ το 37% αναμένει βελτίωση της οικονομίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι προσδοκίες των πολιτών για την ανεργία (74,5) εμφάνισαν μικρότερες απώλειες (-4,1 μονάδες) από τους δείκτες του καταναλωτικού κλίματος. Το ποσοστό όσων προβλέπουν πτώση της ανεργίας κατά το προσεχές έτος (21%) υποχώρησε μόλις κατά 1%, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι προσδοκίες για την αποταμίευση και τον πληθωρισμό κατέγραψαν οριακές μεταβολές. Το 6% (-1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) ελπίζει ότι είναι πιθανό να αποταμιεύσει κάποιο χρηματικό ποσό στο επόμενο 12μηνο, ενώ το ποσοστό όσων αναμένουν πτώση των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες (8%, -1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) σημείωσε οριακή πτώση για 3ο συνεχόμενο μήνα.

cci