Οικονομικό Βαρόμετρο, Μάιος 2013

Slide1

Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε αισθητά, σε σχέση με τον Απρίλιο. Η βελτίωση που παρατηρήθηκε, κατά τον τρέχοντα μήνα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση, ότι η υποχώρηση του προηγούμενου μήνα οφείλονταν κυρίως στην επίδραση των κυπριακών εξελίξεων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη του καταναλωτικού κλίματος, η οποία άρχισε από τις αρχές του 2013, φαίνεται να σταθεροποιείται, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις συγκυριακές μεταβολές. Ωστόσο, η εν λόγω ανάκαμψη δεν δείχνει τόσο ισχυρή, ώστε να επαναφέρει το καταναλωτικό κλίμα στα – προ του Μνημονίου – επίπεδα.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος – CCI (59,2) παρουσίασε αισθητή άνοδο (+3,6 μονάδες), σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από τους δύο επιμέρους δείκτες, ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών – CEI (72,6) σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο (+5,6 μονάδες), σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας – CECI (39,3) αυξήθηκε οριακά, μόλις κατά 0,5 μονάδες.

Γενικότερα, η εξέλιξη του σχετικού δείκτη από τις αρχές του έτους δείχνει ότι η ανάκαμψη, που σημειώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, έχει σταθεροποιήσει το καταναλωτικό κλίμα κοντά στις 60 μονάδες, παρά τις σχετικές διακυμάνσεις. Επιπλέον, αξιοσημείωτη σταθερότητα, κοντά στις 40 μονάδες, εμφανίζει και ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, κατά το πρώτο 5μηνο του 2013, ύστερα από το ναδίρ στο οποίο βρέθηκε τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

Η ροπή προς αγορές (62,2) κατέγραψε πτώση για 2ο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας κατά 2,4 μονάδες, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις για την προσωπική οικονομική κατάσταση (16,4, +3,4 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) προσέγγισαν τα επίπεδα στα οποία βρέθηκαν αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές (16,6 τον Ιούλιο του 2012). Η αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας βελτιώθηκε σημαντικά. Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες (61,5) σημείωσαν άνοδο (+7,5 μονάδες), ύστερα από 3 μήνες διαρκούς πτώσης.

Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες (104,2) υπερέβησαν τις 100 μονάδες, ύστερα από την πρόσκαιρη πτώση τους, κάτω από το συγκεκριμένο όριο, τον Απρίλιο. Οι προσδοκίες για την προσωπική οικονομική κατάσταση (52, +4,3 μονάδες μέσα σε ένα μήνα) κατέγραψαν την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 31 μηνών (11/2010 – 5/2013). Όμως, παρά την σημαντική βελτίωση των προσδοκιών των πολιτών, τόσο για το προσωπικό τους μέλλον, όσο και για το μέλλον της οικονομίας, η πλειοψηφία τους παραμένει απαισιόδοξη. Σχεδόν οι 6 στους 10 (58%) αναμένουν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερεύσει το επόμενο έτος, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό των ερωτώμενων πιστεύει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, το 39% εκδηλώνει αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας στα επόμενα 5 χρόνια, έναντι 34% που εκφράζει απαισιοδοξία για το ίδιο διάστημα.

Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζουν οι προσδοκίες για την απασχόληση. Το ποσοστό των πολιτών που αναμένουν πτώση της ανεργίας στο επόμενο 12μηνο (12%), αν και διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2009 (12,6%), σημειώνοντας άνοδο για 3ο συνεχόμενο μήνα. Αρνητικές παραμένουν για έναν ακόμη μήνα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την αποταμίευση. Μόλις το 5% των ερωτώμενων, ποσοστό πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό της περιόδου 2007 – 2013 (4% τον αμέσως προηγούμενο μήνα), ελπίζει ότι ενδέχεται να αποταμιεύσει κάποιο χρηματικό ποσό κατά το προσεχές έτος. Τέλος, ο 1 στους 2 (49%) πολίτες εκτιμά ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους 12 μήνες. Το συγκεκριμένο ποσοστό παρουσιάζει σχετική σταθερότητα, κατά το τελευταίο τρίμηνο, και εμφανίζεται κατά 10% περίπου χαμηλότερο, σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στα τέλη του 2012.

1