Οικονομικό Βαρόμετρο, Απρίλιος 2013

1

Το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το προηγούμενο φθινόπωρο, πιθανώς υπό την επίδραση των εξελίξεων στην Κύπρο. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, παραμένει αμφίβολη η σημασία της πτώσης που καταγράφηκε κατά τον τρέχοντα μήνα, εάν δηλαδή αποτελεί την αφετηρία αντιστροφής της τάσης ή συνιστά συγκυριακό γεγονός.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος – CCI (55,7) υποχώρησε σημαντικά, κατά 4,8 μονάδες, σε σχέση με τον Μάρτιο. Η αισθητή κάμψη του αντικατοπτρίζεται στην ταυτόχρονη πτώση και των δύο επιμέρους δεικτών. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας – CECI (38,8) παρουσίασε πτώση 3,6 μονάδων, ενώ η πτώση του δείκτη καταναλωτικών προσδοκιών – CEI (67) εμφανίζεται ακόμα εντονότερη (-5,7 μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).

Ο Νοέμβριος του 2012 υπήρξε σημείο καμπής στην εξέλιξη του καταναλωτικού κλίματος. Για ένα τρίμηνο (11/2012 – 1/2013), ο σχετικός δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο (+14,7 μονάδες), φθάνοντας τις 60 μονάδες, στις αρχές του 2013. Στη συνέχεια, σταθεροποιήθηκε σε αυτά τα επίπεδα, κατά τη διάρκεια του 1ο τριμήνου του 2013. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πτώση του Απριλίου, ο δείκτης διατηρεί, σε μεγάλο βαθμό, τα κέρδη που κατέγραψε στο προηγούμενο πεντάμηνο, καθώς η τρέχουσα τιμή του (55,7) παραμένει αισθητά υψηλότερη από την αντίστοιχη του περασμένου Νοεμβρίου (46,4).

Η ροπή προς αγορές (64,6) παρουσίασε πτώση (-4,3 μονάδες), σε σχέση με τον Μάρτιο. Μόλις ο 1 στους 4 καταναλωτές (27%) πιστεύει ότι η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη για σημαντικές αγορές οικιακού εξοπλισμού (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ).

Οριακή πτώση (-2,9 μονάδες) καταγράφηκε στις εκτιμήσεις για την προσωπική οικονομική κατάσταση (13). Η δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών εξακολουθεί να λαμβάνει καθολικές διαστάσεις, καθώς οι 9 στους 10 πολίτες (88%) εκτιμούν ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Η αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας υποχώρησε σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι προσδοκίες για την οικονομία (54) επανήλθαν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2012, σημειώνοντας πτώση (-6,2 μονάδες), σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της οικονομίας  την επόμενη πενταετία (99,1, -12,1 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο) υποχώρησαν κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 100 μονάδων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι δίνουν αρνητικές απαντήσεις (38%), σχετικά με τις μακροπρόθεσμες  προοπτικές της οικονομίας, παραμένουν, έστω και οριακά, περισσότεροι από εκείνους που δίνουν θετικές απαντήσεις (37%). Οι προσδοκίες για την προσωπική οικονομική κατάσταση (47,7) αποτελούν το μόνο από τους 5 δείκτες του CCI που παρουσίασε μηνιαία άνοδο (+1,2 μονάδες).

Οι εκτιμήσεις των πολιτών για την ανεργία σημείωσαν μικρή βελτίωση για 2ο συνεχόμενο μήνα. Εντούτοις, το 75% των ερωτηθέντων (-3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο) αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στους επόμενους 12 μήνες.

Ύστερα από τις κυπριακές εξελίξεις, οι εκτιμήσεις των πολιτών για την αποταμίευση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ποσοστό των πολιτών, που θεωρούν πιθανό να αποταμιεύσουν κάποιο χρηματικό ποσό κατά το προσεχές έτος, ανέρχεται σε μόλις 4% και ισοφάρισε το ιστορικό χαμηλό 65 μηνών (12/2007 – 4/2013), που είχε παρατηρηθεί τον Απρίλιο του 2012.

1