Βαρόμετρο, Μάιος 2008

Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.013 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 05-08/05/2008. Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Η Μεθοδολογία του πολιτικού Βαρόμετρου

Παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ :12/05/2008.
Παρουσιάστηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ :13/05/2008.

Tα ευρήματα της έρευνας

Τρία διαφορετικής φύσεως θέματα αναδύονται στην επικαιρότητα των πρώτων εβδομάδων του Μαΐου.

  1. Η φημολογούμενη κατάθεση νομοσχεδίου από μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εφαρμογή νομοσχεδίου για υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη, χωρίς την δυνατότητα της αναβολή
  2. Η άρση των νομοθετικών κρατικών περιορισμένων για την πώληση του ΟΤΕ στην Γερμανική Deutsche Telekom
  3. Η νέα φάση των Ελληνορωσικών σχέσεων, ελέω της συμφωνίας για τον αγωγό αερίου South Stream , μονοπωλούν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κατά συνέπεια της ελληνικής κοινής γνώμης.

Ως εκ τούτου, η έρευνα που διεξήχθη για το Βαρόμετρο του Μαΐου της Public Issue, επεδίωξε να ανιχνεύσει τις αξιολογήσεις της Ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με αυτά τα θέματα της επικαιρότητας. i) Απέναντι στο ενδεχόμενο ανελαστικής υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 έτη, η κοινή γνώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα διχασμένη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των νέων, ηλικίας 18-24 ετών, εμφανίζονται θετικοί απέναντι σε αυτό το μέτρο. ii) Παράλληλα, η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί με την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με τους άντρες και τους πολίτες με υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης να σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής της συνεργασίας αυτής. Τέλος, iii) με αφορμή την άρση των εμποδίων για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και εταιρειών του ελληνικού δημοσίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό αρνητικές απ’ ότι οι άντρες σε σχέση με τον εν λόγω θέμα.

Τα θέματα του Βαρόμετρου:

Τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου:

Γενικό Πολιτικό κλίμα

Γνώμη για την στράτευση στα 18

Γνώμη για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας & Ρωσίας

Γνώμη για την ιδιωτικοποίηση των: ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Ολυμπιακής

Δημοτικότητα πολιτικών κομμάτων

Εικόνα κυβέρνησης & αντιπολίτευσης

Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Γνώμη για την παραταξιακή ηγεμονία στην Ελλάδα, μελλοντικά

Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου


Η παρουσίαση του Βαρόμετρου: