Απάντηση της Public Issue στο ΒΗΜΑ

Σχετικά με το άρθρο «Αστοχίες δημοσκόπων» της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος.

1. «Οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρίες τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες της προεκλογικής περιόδου, όταν πια είχαν διατυπωθεί τα διλήμματα και σχετικώς είχαν διαμορφωθεί τα κυρίαρχα ρεύματα που κινούσαν τους ψηφοφόρους, έδιναν προβάδισμα δύο – τριών μονάδων στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Με εξαίρεση δύο, συγγενείς μεταξύ τους, εταιρείες, οι οποίες εκτιμούσαν ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα υπερείχε με σημαντική διαφορά εκείνου του κ. Σαμαρά.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η εν λόγω εκτίμηση της Public Issue, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012, τελευταία ημέρα πριν τη σχετική απαγόρευση, αποτυπώνει τις τάσεις που είχαν διαμορφωθεί στο εκλογικό σώμα ΜΕΧΡΙ εκείνη τη στιγμή και ΔΕΝ αποτελούσε πρόβλεψη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Συνεπώς, η εκτίμηση της Public Issue δεν ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν της ΝΔ με «σημαντική διαφορά» σε ΟΛΗ τη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών, μέχρι και τις εκλογές. Αντίθετα, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της απαγόρευσης, συρρικνώνονταν διαρκώς, (βλέπε σχετικά) γεγονός που οδήγησε και στο τελικό αποτέλεσμα.

2. «Ακόμη και την ημέρα των εκλογών, με την ανακοίνωση του exit poll έδιναν ανάλογη πρόβλεψη»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εκτίμηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή των εκλογών, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, στηρίζονταν στις δύο αδημοσίευτες έρευνες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης και ΟΧΙ σε exit poll, που άλλωστε δεν πραγματοποίησε ΠΟΤΕ η Public Issue. Αυτή η εκτίμηση δεν διέφερε ουσιαστικά από την πρόβλεψη του κοινού exit poll των λοιπών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και στις δύο περιπτώσεις εκτιμήθηκε, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν οριακό και εν πολλοίς απρόβλεπτο, στα πλαίσια της στατιστικής επιστήμης. Αν το προβάδισμα της ΝΔ ήταν τόσο σταθερό και παγιωμένο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εδώ και δύο εβδομάδες, γιατί το exit poll, που έγινε την ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ των εκλογών, απέτυχε να προβλέψει την άνετη νίκη της ΝΔ;

3. «Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι δύο εταιρίες διατηρούν μυστική τη «μεθοδολογία» των ερευνών τους και επιπλέον τα ποσοτικά στοιχεία αυτών παραμένουν θολά»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μεθοδολογία της Public Issue βρίσκεται μόνιμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της εταιρίας (http://www.publicissue.gr/publicissue/varometro-methodology/ και http://www.publicissue.gr/1965/vote-estimation-faq/) και, επισυνάπτεται στη δημοσίευση κάθε νέου κύματος του Βαρόμετρου. Επιπλέον, μια αναλυτικότερη περιγραφή της υπάρχει στο άρθρο των Γ. Μαυρή και Γ. Συμεωνίδη «Η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος και η σημασία της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές του 2007», το οποίο βρίσκεται στον τόμο «Βαρόμετρο 2007: Οι έρευνες Κοινής Γνώμης της Public Issue», επιμέλεια Γιάννης Μαυρής, 85-125. Αθήνα: Public Issue και είναι διαθέσιμο και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα: http://www.mavris.gr/1798/tomos-meros-2-3/. Επομένως, πριν κατηγορήσουμε για «μυστικότητα» μια εταιρία πρέπει να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι.

4. «Δεν ξέρουμε αν κρύβουν κάτι. Όμως μετά και την τελευταία αστοχία τους οφείλουν τουλάχιστον κάποια αληθοφανή εξήγηση.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Public Issue παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη των τάσεων του εκλογικού σώματος, από το 2004 μέχρι σήμερα. Οι εκτιμήσεις που δημοσίευσε για τις «διπλές» εκλογές του 2012 υπήρξαν, σε γενικές γραμμές, επιτυχείς, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοφανή πολιτική ρευστότητα της σημερινής περιόδου. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε, σε σχέση με την εκτίμηση των εκλογών της 17ης Ιουνίου, είναι εσφαλμένη και προέρχεται κυρίως από την απαγόρευση δημοσίευσης των εκτιμήσεων της εταιρίας, κατά τις τελευταίες 15 ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε στο πρώτο διάστημα της προεκλογικής περιόδου, υπό την επίδραση του αποτελέσματος των πρώτων εκλογών. Στη συνέχεια, η ανακοίνωση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις και πιέσεις που ασκήθηκαν, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, αντέστρεψαν την διαμορφωθείσα τάση και συρρίκνωσαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά της ΝΔ. Η Public Issue εκτιμά την επίδραση αυτών των πιέσεων σε 4,5 μονάδες. Όσοι υποστηρίζουν ότι η ΝΔ είχε εξ’ αρχής καθαρό προβάδισμα, πιστεύουν ότι τα γεγονότα του τελευταίου δεκαπενθήμερου δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος;

Επειδή το δημοσίευμα του Βήματος καλεί την Public Issue να δώσει «κάποια αληθοφανή εξήγηση» για την «αστοχία» της, πρέπει να υπενθυμίσουμε και μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, 15 ημέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου (http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4712857). Αυτή η δημοσκόπηση εκτιμούσε ότι η επόμενη Βουλή θα ήταν 10κομματική, το ποσοστό της ΝΔ 25,5 (το τελικό αποτέλεσμα ήταν 18,9), το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ 19,1 (έναντι 13,2) και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ 9,1 (έναντι 16,8)! Δεν πρέπει κάποιος να δώσει «κάποια αληθοφανή εξήγηση» και για αυτήν την «αστοχία»;