Το Κυπριακό μετά το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου (Παγκύπρια Έρευνα)

Παγκύπρια τηλεφωνική έρευνα, σε δείγμα 606 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω, 03-04/05/2004. Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας ΕΠΙΧΕΙΡΩ.

Δημοσιεύθηκε: 08/05/2004.

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

Α. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ – ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

  1. Επτά στους δέκα Κυπρίους (71,3%) είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δυσαρεστημένο εμφανίζεται το 26,7% των Κυπρίων.
  2. Έξι στους δέκα Κυπρίους (60,9%) θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να αποτελέσει βάση για μελλοντική διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή, τρείς στους δέκα Κυπρίους (28,7%) θεωρούν ότι το σχέδιο πρέπει να απορριφθεί εντελώς και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο σχέδιο. Τέλος, το 4,3% θεωρεί ότι το σχέδιο Ανάν είναι ικανοποιητικό και πρέπει να γίνει αποδεκτό όπως είναι.

Β. ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  1. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος φαίνεται ότι, λόγω της στάσης που κράτησε στο δημοψήφισμα, ισχυροποιεί αρκετά τη θέση του. Ο μέσος όρος των θετικών γνωμών για το πρόσωπό του είναι 8,2, με άριστα το 10, γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Κυπρίων, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ακολουθούν ο Δ. Χριστόφιας (μ.ο. 7,3), ο Βάσσος Λυσσαρίδης (μ.ο. 7.0), ο Γ. Ομήρου (μ.ο. 6,4), ο Ν. Κλεάνθους (μ.ο. 6,0), ο Γ. Περδίκης (μ.ο. 5,6), ο Ν. Κουτσού (μ.ο. 5,3), ο Γ. Κληρίδης (μ.ο. 5,0), ο Α. Μαρκίδης (μ.ο. 4,2), ο Γ. Βασιλείου (μ.ο. 3,6), και ο Ν. Αναστασιάδης (μ.ο. 3,5).
  2. Το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν φαίνεται ότι προκάλεσε τριγμούς στη σχέση κομμάτων – ψηφοφόρων. Ένας στους τρείς ψηφοφόρους (34,2%) είναι δυσαρεστημένος από τη στάση που κράτησε, στο δημοψήφισμα, το κόμμα που υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κόμμα τους, μόλις συμπληρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των Κυπρίων (58,3%). Τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας καταγράφονται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ (βλ. και Δ2), όπου οι αρνητικές κρίσεις υπερτερούν των θετικών (ικανοποιημένοι: 40,5%, δυσαρεστημένοι: 57,0%). Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ (ικανοποιημένοι: 84,4%, δυσαρεστημένοι: 13,1%), αλλά και του ΔΗΚΟ (ικανοποιημένοι: 86,4%, δυσαρεστημένοι: 12,3%), δείχνουν να επικροτούν τους χειρισμούς των κομμάτων που υποστηρίζουν.
  3. Τέσσερις στους δέκα Κυπρίους (40,4%) θεωρούν ότι το κόμμα που ωφελήθηκε περισσότερο από το δημοψήφισμα, είναι το κόμμα του Κυπρίου Προέδρου, το ΔΗΚΟ. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 25,2%, ενώ το 30,5% των ερωτηθέντων δεν έχει γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα.
  4. Δύο στους τρείς Κυπρίους (63,5%) αξιολογούν θετικά τη στάση που κράτησε η Ελληνικής Κυβέρνηση στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Αντίθετα, μόλις ένας στους τρείς Κυπρίους (37,8%) είναι ικανοποιημένος από τη στάση της Ελληνικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γ. ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

  1. Η απόλυτη πλειοψηφία των Κυπρίων (60,2%) θεωρεί ότι ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, θα είχε θετικό αποτέλεσμα για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αντίθετα, οι απαισιόδοξες γνώμες για το αποτέλεσμα πιθανών μελλοντικών διαπραγματεύσεων, αθροίζονται στο 5,9%. Τέλος, το 20,1% θεωρεί ότι ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων δεν θα έκανε καμία διαφορά για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα.
  2. Ένα αντίστοιχο ποσοστό (60,6%) με εκείνους που πιστεύουν ότι ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, θα είχε θετικό αποτέλεσμα για την την Ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλώνει ότι είναι πιθανό (αρκετά + πολύ) να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στα επόμενα ένα-δύο χρόνια.
  3. Το 52,8% των Κυπρίων βλέπει την οικονομική ενίσχυση της Β. Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέσο για την επίτευξη μελλοντικής λύσης στο Κυπριακό. Αντίθετα, το 27,7% πιστεύει ότι η ανάπτυξη του βορείου τμήματος δεν θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.
  4. Τέλος, το 73,8% των Κυπρίων θεωρεί ότι ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυροποιεί τη θέση των Ελληνοκυπρίων. Αντίθετα, μόλις το 17,7% πιστεύει ότι η ένταξη δεν θα βοηθήσει στην ενίσχυση της Ελληνοκυπριακής θέσης.

Δ. ΓΝΩΜΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ – ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

  1. Έξι στους δέκα Ελληνοκυπρίους (60,1%) δηλώνουν ότι «μπορούν να ζήσουν εύκολα (πολύ + αρκετά)» με τους Τουρκοκύπριους. Την ίδια στιγμή, τρείς στους δέκα (30,9%) δηλώνουν ότι «δεν μπορούν να ζήσουν εύκολα (όχι και τόσο + καθόλου)» με τους Τουρκοκύπριους. Τέλος, το 5,9% απαντά αυθόρμητα ότι ενώ θα μπορούσε να ζήσει με τους Τουρκοκύπριους, δεν επιθυμεί τη συνύπαρξη με τους εποίκους.
  2. Το παραπάνω εύρημα εξηγεί, εν μέρει, το σημαντικό ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, είναι η πιο ασφαλής λύση για το μέλλον της Κύπρου (25,2%). Θιασώτες αυτής της λύσης είναι οι νεαροί Κύπριοι. Επίσης, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ εμφανίζεται, αναλογικά με τα άλλα κόμματα, το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που επιθυμούν τη δημιουργία δύο κρατών (34,2%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας: