Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ στην Κατερίνα Ακριβοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3: Υπαρκτή η αντίδραση απέναντι στον δικομματισμό

Συνέντευξη

στον Ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 FM

στην Κατερίνα Ακριβοπούλου

Για τις επιπτώσεις της ψηφοφορίας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

ΔΗΜ.: Ξεκίνησα την εκπομπή υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Μαρτίου, διότι έχουμε σήμερα μια εικόνα …ο τρόπος που προβάλλονται τα χθεσινά, μοιάζει σα να έγιναν χθες εκλογές.

ΜΑΥΡ.: Νομίζω ότι δεν είναι αυτό το νόημα της χθεσινής ψηφοφορίας, σίγουρα είναι ένα αρκετά σημαντικό γεγονός της προεκλογικής εκστρατείας. Πιστεύω ότι έχει επιπτώσεις και στην ίδια την προεκλογική εκστρατεία αλλά και γενικότερες επιπτώσεις όπως φαίνεται στη μορφή των κομμάτων και στο κομματικό μας σύστημα.

Για το πολιτικό βαρόμετρο του ΣΚΑΪ 100,3

«Στη μέτρηση του προηγούμενου βαρόμετρου, είχαμε θέσει μια ερώτηση για να δούμε τη διάθεση και την πρόθεση συμμετοχής σε αυτή την διαδικασία και το ποσοστό το οποίο εβγαινε τότε -το οποίο τώρα εκ των υστέρων μπορεί να το αξιολογήσει κανείς ορθότερα-,
πράγματι έδειχνε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό κυρίως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σε αυτή τη μέτρηση φαινόταν ότι σχεδόν οι 6 στους 10 σημερινοί ψηφοφόροι ηθελαν, δήλωναν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, το τελικό αποτέλεσμα το 1.017.000 πολίτες τελικά που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, αντιπροσωπεύει το 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2000. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 3.007.000 ψήφους στις εκλογές του 2000. Αν θεωρήσουμε ότι …και αν κάνουμε την αφαίρεση σε αυτό το νούμερο το χθεσινό, –
υπάρχουν και κάποιοι νέοι οι οποίοι είναι κάτω των 18 και δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα, εν πάση περιπτώσει-, χοντρικά η τάξη μεγέθους σημαίνει ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους ψήφισε. Αυτό επίσης έχει σημασία να το δούμε στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Το εκλογικό σώμα επισήμως αριθμεί -με βάση τις προχθεσινές ανακοινώσεις- περίπου 9,800.000 πολίτες, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι το πραγματικό εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει, εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι 8.500.000 περίπου είναι το εκλογικό σώμα, άρα είναι ένα 10% με 12% του πραγματικού εκλογικού σώματος, αυτό είναι το νούμερο. Από αυτήν την άποψη είναι μια διαδικασία καινούργια, δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και βεβαίως συνιστά πρώτα από όλα μια διαφορετική νομιμοποίηση του προέδρου. Αν σκεφτείτε ότι ο κύριος Σημίτης είχε λάβει στο έκτο συνέδριο 4.300 ψήφους, νομίζω ότι η διαφορά είναι σαφής, έχει μια άλλου τύπου νομιμοποίηση»

«Στο ερώτημα αν είναι συμμετοχική η δημοκρατία ή αντιπροσωπευτική η δημοκρατία είναι ένα σοβαρό θέμα και ανοίγει τώρα, όπως επίσης και οι επιπτώσεις που έχει στη μορφή των κομμάτων και αυτό είναι ένα καινούργιο θέμα που νομίζω κάπως…δεν έχει τύχει της προσοχής που απαιτείται, γιατί συνιστά πράγματι μια πολύ μεγάλη μεταβολή και σε βάθος χρόνου και νομίζω ότι υπάρχουν και απόψεις που έχουν αρκετές επιφυλάξεις για το τι σημαίνει αυτή η επικύρωση τελικά της. ..μιας προσωποποιημένης πολιτικής, αν τελικά αυτό συνιστά μια άτυπη πρεοδροποίηση του πολιτεύματος»

«Ακριβώς επειδή έγινε στην προεκλογική περίοδο και όχι εκτός, στην ουσία πολλοί πολίτες ενδεχομένως να θεωρούν ότι ψηφίζουμε για υποψήφιο πρωθυπουργό, κάτι που δεν είναι σωστό με βάση τη συνταγματική τάξη η οποία επικρατεί στη χώρα»

ΔΗΜ.: Φέτος διακρίνει κανείς πολύ αυξημένο τον ψυχολογικό παράγοντα θα λέγαμε σε αυτές τις εκλογές, συμφωνείτε;
ΜΑΥΡ.: Ναι, οπωσδήποτε πιστεύω ότι η έννοια κλειδί την οποία την χρησιμοποιούμε αλλά ίσως δεν την είχαμε αξιολογήσει όσο έπρεπε είναι της κομματικής ταύτισης, το πόσο στενός είναι ο δεσμός ο ψυχολογικός τελικά, ο ιστορικός ψυχολογικός συμβολικός δεσμός των πολιτών με τα κόμματα και είναι προφανές ότι. ..ειδικά στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου καταφέρνει να συγκινήσει και να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη τέτοιου τύπου φόρτιση από ότι ο προκάτοχος του και αυτό ίσως είναι και μια πολύ σημαντική διαφορά από τον κύριο Σημίτη. Αλλά παρόλα αυτό, η σημασία της χθεσινής διαδικασίας στην προεκλογική εκστρατεία… -νομίζω ότι πρέπει να τη δούμε ως μια νέα μορφή συμμετοχής στην προεκλογική εκστρατεία-, είναι σα να είχαμε για παράδειγμα 15, 20 συγκεντρώσεις ταυτόχρονα ενός κόμματος σε πανελλαδικό επίπεδο, δε συνιστά κάτι διαφορετικό.

ΔΗΜ.: Λέτε δηλαδή ότι είναι μια παραλλαγή της κομματικής εκδήλωσης, δηλαδή όπως πάει κανείς στις κομματικές του εκδηλώσεις…
ΜΑΥΡ.: Ναι…
ΔΗΜ.:...Και μια ωραία μέρα με λιακάδα όπως ήταν χθες πήγε να ψηφίσει στο Ίντερνετ-Καφέ της γειτονιάς του; Το λέω τώρα λίγο αφαιρετικά αλλά…
ΜΑΥΡ.: Νομίζω ότι έχετε δίκιο, αυτή είναι η θετική πλευρά του… Αν ξεχάσουμε τις θεσμικές επιπτώσεις που μπορεί να έχεις, τότε η άλλη εκδοχή είναι μια μορφή συμμετοχής αλλά συμμετοχής τελικά όχι στη λήψη αποφάσεων, νομίζω ότι είναι μια μορφή διευρυμένης συγκατάθεσης και νομιμοποίησης. Υπάρχει και προσωπική σχέση πια του ψηφοφόρου με τον πρόεδρο του κόμματος είναι άμεση, αυτό είναι μια άλλου τύπου σχέση.
ΔΗΜ.: Τώρα το ερώτημα που θα απαντηθεί μέχρι την Πέμπτη στο βαρόμετρο του ΣΚΑΪ 100,3 και της Public Issue / VPRC είναι η αποτύπωση όλων αυτών και με ζητούμενο φαντάζομαι αν έχει περαιτέρω διεισδυτικότητα, πέραν της συσπείρωσης του ΠΑΣ0Κ
ΜΑΥΡ.: Καταρχήν είναι ένα γεγονός στο οποίο συμμετείχε ένα εκατομμύριο κόσμος, αυτονόητα είναι ένα σημαντικό γεγονός, ο κόσμος το βιώνει, το ζει, άρα προφανώς έχει επιπτώσεις. Πρώτα από όλα είναι οι επιπτώσεις στη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως ένα ποσοστό αναποφασίστων του κόμματος να επηρεαστεί θετικά. Δεύτερη σημαντική επίπτωση είναι στο ηθικό και του επιτελείου και των μελών, γενικά νομίζω ότι έχει τις επιπτώσεις που είχε μια πολύ μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση ενθουσιώδης κλπ.
ΔΗΜ.: Γι αυτό και η ισοδύναμη επικοινωνιακή παρουσία χθες της ΝΔ, ήταν εντυπωσιακή, θα πρέπει να σημειώσουμε…
ΜΑΥΡ.: Νομίζω ότι ήταν επίσης εντυπωσιακές οι ανοιχτές συγκεντρώσεις που συνηθίζουμε να θεωρούμε ότι έχουν τελειώσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά τελικά έχουν επιστρέψει, φαίνεται, με ένταση και θα είναι ένα στοιχείο που θα χαρακτηρίσει και πάλι τις εκλογές αυτές. Νομίζω ότι και αυτές οι συγκεντρώσεις της ΝΔ ως ένα βαθμό εξισορροπούν την επικοινωνιακή επίδραση που έχει η επίδραση της εκλογής. Έχουμε πια μια πολύ σκληρή αναμέτρηση που θα παίζεται μέρα μέρα»
ΔΗΜ.: Πλην απρόοπτου δείχνει να τελειώνει αυτή η επικοινωνιακή υπερβολή

ΜΑΥΡ.: Δεν είμαι σίγουρος…
«Υπάρχει ήδη μια αντίδραση μίας μικρής μεν αλλά υπαρκτής μερίδας του εκλογικού σώματος απέναντι στον δικομματισμό»
«Οι δημοσκοπήσεις θα παρακολουθούν την τάση για δύο εβδομάδες, γιατί μετά αρχίζει η απαγόρευση και εκεί ίσως για πρώτη φορά καταλάβουμε τις συνέπειες που θα έχει η απαγόρευση. Γιατί η απαγόρευση ισχύει πια για τους πολίτες και τα μέσα, δεν ισχύει για τα κόμματα, τα κόμματα θα κάνουν έρευνες θα ξέρουν τι θα γίνεται και θα βρεθούμε μπροστά στο γνωστό θέμα των διαρροών, της παραπληροφόρησης, επομένως εκεί θα είναι τυφλά τα μέσα»

Παρουσιάστηκε στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 (09/02/2004) στην εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου.

Η συνέντευξη σε pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *