Οικονομικό Βαρόμετρο, Ιούλιος 2013

1

Το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε ραγδαία, σε σχέση με τον Ιούνιο. Η πτώση που σημειώθηκε κατά τον τρέχοντα μήνα οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις (κλείσιμο της ΕΡΤ, πτώση της τρικομματικής κυβέρνησης και ανασχηματισμός), επιβεβαιώνοντας την ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ του καταναλωτικού και του πολιτικού κλίματος. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη της εξέλιξης του καταναλωτικού κλίματος, δηλαδή εάν η πτώση που σημειώθηκε θα αποδειχθεί συγκυριακή ή αποτελεί την αφετηρία αντιστροφής της ανοδικής τάσης των τελευταίων μηνών.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος-CCI (51,7) υποχώρησε θεαματικά, κατά  11,1 μονάδες, σε σχέση με τον Ιούνιο. Το ύψος της μηνιαίας πτώσης, το οποίο παρατηρήθηκε τον Ιούλιο, είναι το δεύτερο υψηλότερο της περιόδου που ακολούθησε την υπογραφή του Μνημονίου, καθώς υπολείπεται μόνο της πτώσης του δείκτη τον Μάιο του 2010 (-18,7 μονάδες). Εντυπωσιακή κάμψη σημείωσαν και οι δύο επιμέρους δείκτες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας-CECI (37,1), κατέγραψε πτώση 11,5 μονάδων, ενώ η πτώση του δείκτη καταναλωτικών προσδοκιών-CEI (61,5) έφθασε τις 10,8 μονάδες.

Ο σχετικός δείκτης σημείωσε αισθητή ανάκαμψη, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Στη συνέχεια, σταθεροποιήθηκε κοντά στις 60 μονάδες, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις συγκυριακές μεταβολές και κυρίως στις εξελίξεις στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013. Τα συνολικά κέρδη του δείκτη, κατά το οκτάμηνο που προηγήθηκε (11/2012-6/2013,) ανήλθαν σε 17,5 μονάδες. Η ραγδαία πτώση που καταγράφηκε τον Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης να προσεγγίσει εκ νέου τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (52,9) και να απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που είχε καταγράψει στο προηγούμενο διάστημα.

Η ροπή προς αγορές (58,9) σημείωσε πτώση (-14 μονάδες), σε σχέση με τον Ιούνιο. Μόλις ο 1 στους 4 καταναλωτές (25%) θεωρεί ότι η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη για σημαντικές αγορές οικιακού εξοπλισμού (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.). Οι εκτιμήσεις για την προσωπική οικονομική κατάσταση (15,3) παρουσίασαν πτώση 9 μονάδων, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχαν σημειώσει την υψηλότερη επίδοση  των τελευταίων 30 μηνών (2/2011-7/2012) και επανήλθαν κοντά στο μέσο όρο του έτους (15,6). Η αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας υποχώρησε δραματικά. Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες (49,6) σημείωσαν πτώση -12,7 μονάδων, μέσα σε ένα μήνα. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες (88,4, -13,6 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο) υποχώρησαν-για δεύτερη φορά εντός του 2013- κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 100 μονάδων και κατέγραψαν την χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2012 (82,8). Οι πολίτες παραμένουν πιο αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες. Το 14% αναμένει βελτίωση τους επόμενους 12 μήνες, ενώ όταν ο χρονικός ορίζοντας διευρύνεται ως την προσεχή πενταετία, το ποσοστό όσων προβλέπουν ανάκαμψη της οικονομίας ανεβαίνει στο 31%. Οι προσδοκίες για την προσωπική οικονομική κατάσταση (46,4) παρουσίασαν τη μικρότερη πτώση (-5,9 μονάδες), συγκριτικά με τους υπόλοιπους δείκτες, υποχωρώντας στα επίπεδα του προηγούμενου Απριλίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς μόλις το 7% αναμένει βελτίωση της προσωπικής του οικονομικής κατάστασης.

Παρά την ραγδαία επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος, οι προσδοκίες για την ανεργία, τον πληθωρισμό και την αποταμίευση δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά. Ο 1 στους 10 (9%, -1% σε σχέση με τον Ιούνιο) αναμένει πτώση της ανεργίας στο επόμενο 12μηνο. Μόλις το 7% (-1% σε σχέση με τον Ιούνιο) ελπίζει ότι είναι πιθανό να αποταμιεύσει κάποιο χρηματικό ποσό το προσεχές έτος, ενώ το 12% (+1% σε σχέση με τον Ιούνιο) εκτιμά ότι οι τιμές θα μειωθούν κατά το ίδιο διάστημα.

1