Σχέδιο ΑΝΑΝ. Έρευνα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τηλεφωνικές έρευνες, σε δείγμα 605 ατόμων (Πανελλαδική έρευνα) και 601 ατόμων (Παγκύπρια έρευνα), ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες 01-02/04/2004 και για λογαριασμό της εφημερίδας Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 04/04/2004.

Η ανάγνωση και εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο πρέπει να λάβει υπ’όψιν της ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους:

  1. το χρονικό διάστημα διενέργειας της έρευνας (επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα της παράδοσης του τελικού Σχεδίου Ανάν) επιβάλλει μια επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά την ακριβή και πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης και της στάσης της, κυρίως της κυπριακής. Δεν αποκλείεται η εικόνα που καταγράφεται στην έρευνα να είναι αποτέλεσμα των εύλογων “συναισθηματικών φορτίσεων της στιγμής” και άρα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της στάσης της κοινής γνώμης έως το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.
  2. η πρωτογενής και άμεση αυτή έκφραση της κοινής γνώμης θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν με την ταυτόχρονη επισήμανση της απουσίας ρητών πολιτικών θέσων των κομμάτων και του πολιτικού κόσμου. Η αποσαφήνιση της στάσης των τελευταίων ενδέχεται να επιδράσει καταλυτικά, τόσο στη ψυχολογία όσο και στην τελική απόφαση του εκλογικού σώματος. Αλλωστε, αυτό προκύπτει και από τα ίδια τα στοιχεία της έρευνας που φέρουν ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινής γνώμης να μην έχει αποφασίσει ακόμα για τη στάση του και να εξαρτά τη θέση του στο δημοψήφισμα από τις θέσεις που θα λάβουν ο Πρόεδρος, τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

Α. Ελλάδα

Γνώμη για σχέδιο Ανάν:

  • Σχεδόν δύο στους τρείς Έλληνες απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν σαν λύση στο Κυπριακό πρόβλημα (61,7%).
  • Το 69,3% θεωρεί τη λύση άδικη για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αλλά:

  • Το 54,3% δεν γνωρίζει τα βασικά σημεία του σχεδίου.
  • Το 43,1% δεν μπορεί να ονομάσει έστω και ένα σημείο του σχεδίου που θα αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον, αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό.
  • Μόλις ένας στους τρεις Έλληνες (30,7%) πιστεύει ότι ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα είχε θετικό αποτέλεσμα για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Β. Κύπρος

Γνώμη για σχέδιο Ανάν:

  • Το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν σαν λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα υψηλό (84,7%).
  • Εννέα στους δέκα Ελληνοκύπριους (91,5%) θεωρεί τη λύση άδικη, εις βάρος τους.

Αλλά:

  • Το 31,9% των Ελληνοκυπρίων δεν γνωρίζει τα βασικά σημεία του σχεδίου.
  • Το 46,1% των Ελληνοκυπρίων είναι αβέβαιο όσον αφορά στην τελική του απόφαση, την ημέρα του δημοψηφίσματος.
  • Το 38,1% των Ελληνοκυπρίων δηλώνει ότι η απόφασή του στο δημοψήφισμα θα επηρεαστεί σε πολύ ή αρκετά μεγάλο βαθμό, από τη θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου στο ζήτημα (υπάρχει επίσης ένα ποσοστό 13,9% που δηλώνει ότι θα επηρεαστεί λίγο).
  • Μόλις ένας στους πέντε Έλληνοκύπριους (20,6%) πιστεύει ότι ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα είχε θετικό, για αυτούς, αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας: