Πολιτικό Βαρόμετρο 162, Φεβρουάριος 2017 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Στάσεις απέναντι στo μνημόνιο και το δημόσιο χρέος

Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.002 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 7-16/2/2017.

Μνημόνιο: Διακυβέρνηση ερήμην της κοινωνίας

  • Οι αντιμνημονιακές διαθέσεις της κοινής γνώμης εξακολουθούν σταθερά να διατηρούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (80%). Μόλις 1 στους 10 πολίτες (10%) τοποθετείται υπέρ του μνημονίου.
  • Στην πραγματικότητα, η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόσθηκε από το 2010, όπως ακριβώς συνέβη και οπουδήποτε στον κόσμο εφαρμόσθηκαν παρόμοια προγράμματα, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει την κοινωνική συναίνεση, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα που τη διαχειρίσθηκαν, ψηφίστηκαν από ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος.
  • Από την αρχή, η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης, απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές παρέμεινε πλειοψηφικά αρνητική, με μέσο όρο επταετίας, 70% κατά και μόλις 30% υπέρ.
  • Μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου (που είναι και το κοινωνικά επαχθέστερο), η απορριπτική στάση έχει ενισχυθεί σημαντικά, κυρίως το τελευταίο 12μηνο, κυμαινόμενη πλέον περί το 85%.

Στάσεις απέναντι στη διαχείριση του Δημοσίου Χρέους

  • Σχεδόν 1 στους 4 πολίτες (26%) τάσσεται σήμερα υπέρ της στάσης πληρωμών του ελληνικού κράτους. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας, το εν λόγω ποσοστό έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (9%).
  • Σήμερα, κυρίαρχη κοινωνική στάση παραμένει η «διαπραγμάτευση για το κούρεμα του χρέους». Συγκεκριμένα, μια (γραμμικά) μειούμενη πλειοψηφία της κοινής γνώμης (55%) πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει «να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της για να πληρώσει μικρότερο μέρος του χρέους της». Σημειώνεται, ότι η απήχηση αυτής της «μετριοπαθούς θέσης» έχει συρρικνωθεί σημαντικά, σε σύγκριση τις αρχές του 2015 (79%, τον Φεβρουάριο, μετά τις πρώτες εκλογές), υπέρ της «σκληρής θέσης» που υποστηρίζει τη στάση πληρωμών.
  • Η συνέχιση του Μνημονίου, με σκοπό τη «συνολική αποπληρωμή του Δημοσίου Χρέους» βρίσκει απήχηση μόλις στο 10% του εκλογικού σώματος.

1