Πολιτικό Βαρόμετρο 162, Φεβρουάριος 2017 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.002 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 7-16/2/2017.

Η δημοτικότητα του νέου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εκλογή του

Ένα μήνα μετά από την επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου, η ελληνική κοινή γνώμη εξακολουθεί να διάκειται αρνητικά απέναντί του. Ωστόσο, σε συγκριση με τη μέτρηση του Νοεμβρίου 2016, φαίνεται να μειώνεται σημαντικά το τμήμα εκείνο των Ελλήνων  πολιτών, που εκτιμά ότι η εκλογή του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά συμφέροντα.

Αναλυτικότερα, στη μέτρηση Φεβρουαρίου του Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue, η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει αρνητικές κρίσεις σε ποσοστό 66% (2 στους 3 ερωτηθέντες), έναντι μόλις 25% θετικών (ο 1 στους 4 ερωτώμενους) και 9% χωρίς γνώμη (βλέπε διάγραμμα).

Η εικόνα του καταγράφεται περισσότερο αρνητική μεταξύ των ψηφοφόρων του Ποταμιού (86%), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (85%), του ΚΚΕ (83%) και του ΣΥΡΙΖΑ (71%). Λιγότερο αρνητική μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (58%) και της Ένωσης Κεντρώων (57%). Αντιθέτως, εμφανίζεται θετική μεταξύ των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής (σε ποσοστό 69%, 7 στους 10) και των ΑΝΕΛ (57%, 6 στους 10).   Αξίζει να σημειωθεί (με βάση τη δημοτικότητα), ότι η εικόνα του νέου Προέδρου στην ελληνική κοινή γνώμη, που είχε διαμορφωθεί ουσιαστικά μετά από την εκλογή του (Νοέμβριος 2016), δεν δείχνει να έχει τροποποιηθεί (βλέπε διάγραμμα).

Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται να τροποποιείται σχετικά, είναι οι πεποιθήσεις των Ελλήνων πολιτών, σχετικά με τις επιπτώσεις της εκλογής του για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ενώ η κυρίαρχη μερίδα του κοινού που θεωρεί ότι η εκλογή Τραμπ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις (37%, 4 στους 10) παραμένει αμετάβλητη, έχει αυξηθεί κατά 6% (20%, έναντι μόλις 14% προεκλογικά), το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι επιπτώσεις από την εκλογή του για την Ελλάδα θα είναι «μάλλον θετικές». Η μεταβολή αυτή έχει συντελεστεί εις βάρος της ενδιάμεσης γνώμης («ούτε θετικές/ούτε αρνητικές»), που συρρικνώθηκε από 38%, προεκλογικά, σε 30% τον Φεβρουάριο. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι μεταξύ των εκλογέων, θετική αξιολόγηση των επιπτώσεων της εκλογής, εντοπίζεται μόνον στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής (βλέπε διάγραμμα).

3

4

5