Η εκλογική γεωγραφία της 4ης Οκτωβρίου

Ανάλυση των

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ(1) και ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ(2)

Πως αναμένεται να διαμορφωθεί ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα της πρόβλεψης εκλογικών αποτελεσμάτων αποτελεί η πρόβλεψη της εκλογικής γεωγραφίας, δηλαδή η πρόβλεψη του κόμματος που θα επικρατήσει σε κάθε ελάσσονα εκλογική περιφέρεια. Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (2004 και 2007) η Public Issue ξεκίνησε μια προσπάθεια πρόβλεψης της εκλογικής γεωγραφίας με βάση στατιστικά υποδείγματα, τα οποία στηρίζονται στη συστηματική σχέση που υφίσταται ανάμεσα στο εθνικό ποσοστό κάθε κόμματος (το ποσοστό στο σύνολο της επικράτειας) και τα ποσοστά που λαμβάνει κατά περιφέρεια. Στις εκλογές του 2004 αυτή η στατιστική μέθοδος προέβλεψε το νικητή στις 54 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, ενώ στις εκλογές του 2007 προέβλεψε το νικητή στις 50 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες (3). Παρά τη σημαντική επιτυχία των προβλέψεων, η αποτίμηση της μεθόδου εντόπισε αρκετές αδυναμίες που οφείλονται κυρίως στο μέγεθος της συσχέτισης του πανελλαδικού και του περιφερειακού ποσοστού κάθε κόμματος.

Η πρόβλεψη της εκλογικής γεωγραφίας των επόμενων βουλευτικών εκλογών στηρίζεται σε δύο στατιστικά υποδείγματα. Το πρώτο υπόδειγμα, προβλέπει το εκλογικό ποσοστό ενός κόμματος σε κάθε ελάσσονα περιφέρεια με βάση το ποσοστό του κόμματος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στην ίδια περιφέρεια και το ποσοστό του κόμματος στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Η δημοσκοπική επιρροή του κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές προκύπτει από το αθροιστικό αρχείο των προεκλογικών ερευνών της Public Issue. Το δεύτερο υπόδειγμα προβλέπει την εκλογική επιρροή ενός κόμματος σε μια ελάσσονα περιφέρεια με βάση το αναμενόμενο εθνικό ποσοστό του κόμματος και την υφιστάμενη συστηματική σχέση ανάμεσα στο εθνικό ποσοστό του κόμματος και τα ποσοστά που λαμβάνει κατά περιφέρεια. Το αναμενόμενο πανελλαδικό ποσοστό κάθε κόμματος προκύπτει από τη δημοσιευμένη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Public Issue για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2007, η ΝΔ κέρδισε 43 περιφέρειες έναντι 13 του ΠΑΣΟΚ. Με βάση την στατιστική πρόβλεψη που προκύπτει από τα παραπάνω δύο υποδείγματα το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κερδίσει 36 εκλογικές περιφέρεις, η ΝΔ 13, ενώ στις υπόλοιπες 7 εκλογικές περιφέρειες η αναμέτρηση κρίνεται ως αμφίρροπη (Έβρος, Β’ Θεσσαλονίκης, Πιερία, Φθιώτιδα, Α’ Αθηνών, Αρκαδία, Κυκλάδες – βλ. σχετικά ΠΙΝΑΚΑ). Αυτές οι 36 περιφέρεις μπορούν να χωρισθούν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις 13 περιφέρειες που είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και το 2007 (Ροδόπη, Ξάνθη, Ζάκυνθος, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Ευρυτανία, Εύβοια, Β΄ Πειραιά, Δωδεκάνησα, Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι). Η δεύτερη περιλαμβάνει 23 περιφέρειες που είχε κερδίσει η ΝΔ το 2007 (Καβάλας, Α΄ Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Ημαθία, Γρεβενά, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Βοιωτία, Β΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιά, Αττικής, Κορινθία, Λέσβος, Χίος, Ρέθυμνο).

Η ΝΔ αναμένεται να διατηρήσει 13 περιφέρειες (Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Κιλκίς, Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Άρτα, Φωκίδα, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία, Σάμος). Όπως είναι φανερό οι περισσότερες από τις περιφέρειες που αναμένεται να διατηρήσει η ΝΔ αποτελούν τα ιστορικά της προπύργια. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κερδίσει περιφέρειες που υποστήριζαν τη ΝΔ την τελευταία δεκαετία (από τις εκλογές του 2000 και ύστερα), όπως η Καβάλα, η Πέλλα, η Πρέβεζα, ή Λάρισα, η Μαγνησία, Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Α΄ Πειραιά και η Αττική.

Οι 7 αμφίρροπες

Για τις 7 αμφίρροπες περιφέρειες μπορούμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Έβρος: Είναι πιθανότερο να καταλήξει στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια μόνο εάν έχει διαφορά από τη ΝΔ τουλάχιστον 7% και το ποσοστό του ξεπεράσει το 41,5%.

Β΄ Θεσσαλονίκης: Είναι πιθανότερο να καταλήξει στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια εάν χάσει από το ΠΑΣΟΚ, το πολύ με 4,5% διαφορά και το ποσοστό της ξεπεράσει το 36%.

Πιερία: Με βάση τα στατιστικά υποδείγματα είναι εξίσου πιθανό να καταλήξει στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

Φθιώτιδα: Είναι πιθανότερο να καταλήξει στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια εάν χάσει από το ΠΑΣΟΚ, το πολύ με 4,5% διαφορά και το ποσοστό της ξεπεράσει το 36%.

Α΄ Αθηνών: Είναι πιθανότερο να καταλήξει στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια μόνο εάν έχει διαφορά από τη ΝΔ, τουλάχιστον 6,5% και το ποσοστό του ξεπεράσει το 41%.

Αρκαδία: Είναι πιθανότερο να καταλήξει στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια με ποσοστό 35%, εάν η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ είναι το πολύ 5,5% και με 36% εάν η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ είναι το πολύ 5%.

Κυκλάδες: Είναι πιθανότερο να καταλήξει στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια εάν το ποσοστό του ξεπεράσει το 42%. Θα μπορούσε να κερδίσει την περιφέρεια με ποσοστό 41,5% εάν η διαφορά του από τη ΝΔ ξεπεράσει το 6% και με 41% εάν η διαφορά του από τη ΝΔ ξεπεράσει το 6,5%.

Ο πίνακας της ανάλυσης:

ΕΚΛΟΓΙΚΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ Β2007
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ ΣΤΙΣ Β2009
ΕΒΡΟΥ ΝΔ Αμφίρροπη
ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΔΡΑΜΑΣ ΝΔ ΝΔ
ΚΑΒΑΛΑΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΔ Αμφίρροπη
ΣΕΡΡΩΝ ΝΔ ΝΔ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΝΔ ΝΔ
ΚΙΛΚΙΣ ΝΔ ΝΔ
ΠΕΛΛΗΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΔ Αμφίρροπη
ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΝΔ ΝΔ
ΚΟΖΑΝΗΣ ΝΔ ΝΔ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΝΔ ΝΔ
ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΑΡΤΗΣ ΝΔ ΝΔ
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΛΑΡΙΣΗΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΑΙΤΩΛ/ΝΑΝΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΑΧΑΪΑΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΗΛΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΔ Αμφίρροπη
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΦΩΚΙΔΟΣ ΝΔ ΝΔ
ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΝΔ Αμφίρροπη
Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΔ ΝΔ
ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΝΔ Αμφίρροπη
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΔ ΝΔ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΔ ΝΔ
ΛΕΣΒΟΥ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΧΙΟΥ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΣΑΜΟΥ ΝΔ ΝΔ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΔ Αμφίρροπη
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΧΑΝΙΩΝ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ
ΝΔ 13
ΠΑΣΟΚ 36
Αμφίρροπες 7
ΣΥΝΟΛΟ* 56

*Στις Β2007, ο συσχετισμός νομών ήταν 43-13 υπέρ της ΝΔ
(1)Ο Γιάννης Μαυρής είναι πολιτικός επιστήμονας Ph.D, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Public Issue (www.mavris.gr, www.publicissue.gr)
(2)Ο Γιώργος Συμεωνίδης είναι μαθηματικός M.sc, αναλυτής στατιστικών υποδειγμάτων της Public Issue
(3)Οι σχετικές προβλέψεις δημοσιεύτηκαν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στις 7/3/2004 και στις 9/9/2007 αντίστοιχα.