Οικονομικό Βαρόμετρο, Δεκέμβριος 2014

 

1

Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε οριακά, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Παρατηρώντας τη διαχρονική εξέλιξη του σχετικού δείκτη μετά τις ευρωεκλογές, προκύπτει ότι το καταναλωτικό φαίνεται να σταθεροποιείται λίγο κάτω από τις 70 μονάδες, κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2014. Η εικόνα των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του τρέχοντα μήνα, παρουσιάζεται αντιφατική. Οι πολίτες εκτιμούν ότι η προσωπική τους κατάσταση δεν επιδεινώνεται περαιτέρω και εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας. Ταυτόχρονα, προβλέπουν πτώση των τιμών, κατά το προσεχές έτος. Ωστόσο, η αισιοδοξία τους για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας υποχωρεί. Επιπλέον, εμφανίζονται απρόθυμοι να προβούν σε αγορές σημαντικών καταναλωτικών αγαθών, ενώ η αισιοδοξία τους για περαιτέρω πτώση της ανεργίας μειώνεται αισθητά.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος-CCI (68,2) σημείωσε οριακή άνοδο (+2 μονάδες), σε σχέση με τον Νοέμβριο. Οι δύο επιμέρους δείκτες βελτιώθηκαν περίπου ισόποσα. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας-CECI (49,8) αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες, μέσα σε ένα μήνα, ενώ ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών-CEI (80,5) υπερέβη εκ νέου τις 80 μονάδες, εμφανίζοντας άνοδο 2,3 μονάδων, κατά την ίδια περίοδο. Γενικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος δείχνει να σταθεροποιείται λίγο κάτω από τις 70 μονάδες, κατά την περίοδο που ακολούθησε τις ευρωεκλογές.

Η ροπή προς αγορές (64,2) κατέγραψε σημαντική πτώση (-6,7 μονάδες), συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα διεξαγωγής της έρευνας (10-17/12/2014) βρίσκεται πολύ κοντά στην εορταστική περίοδο. Οι εκτιμήσεις για την προσωπική οικονομική κατάσταση (35,4) σημείωσαν την υψηλότερη επίδοση της «μνημονιακής περιόδου», καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο (+9,6 μονάδες), σε σχέση με τον Νοέμβριο. Οι προσδοκίες για την οικονομία παρουσίασαν αντίρροπες τάσεις. Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες (65,8) υποχώρησαν οριακά (-1,4 μονάδες), σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες (113,1) εμφάνισαν αισθητή ανάκαμψη (+7,1 μονάδες), συγκριτικά με τον Νοέμβριο. Οι προσδοκίες για την προσωπική οικονομική κατάσταση (62,6, +1,2 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο) δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Οι προσδοκίες των πολιτών για την ανεργία (72) κατέγραψαν πτώση (-2,5 μονάδες), για 2ο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, διατηρούνται σταθερά, κατά το τελευταίο τρίμηνο, πάνω από τις 70 μονάδες. Σημαντική βελτίωση σημείωσαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Το ποσοστό όσων αναμένουν αύξηση των τιμών κατά τους προσεχείς 12 μήνες (44%) υποχώρησε κατά 6%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, οι προσδοκίες για την αποταμίευση δεν σημείωσαν κάποια αξιόλογη μεταβολή.

cci