Βαρόμετρο, Απρίλιος 2008

Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1005 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 31/03/2008-03/04/2008. Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Η Μεθοδολογία του πολιτικού Βαρόμετρου

Παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: 07/04/2008.
Παρουσιάστηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ: 08/04/2008.

Tα ευρήματα της έρευνας

Στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στο ΝΑΤΟ και την παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και γνώμη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ασφαλιστικό

Την 1η ήμερα του τετάρτου μήνα του έτους διεξάγεται στο Παλάτι του Λαού στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για το 2008. Μέσα στα πολλά θέματα που απασχόλησαν τις συμμετέχοντες στην σύνοδο χώρες ήταν και η ένταξη της ΠΓΔΜ στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού συμφώνου. Ως εκ τούτου, τόσο κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής, αλλά όσο και ορισμένες μέρες μετά από το πέρας της και την χρησιμοποίηση του δικαιώματος της ανασταλτικής αρνησικυρίας (βέτο) από την Ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το θέμα απασχόλησε έντονα την πλειονότητα των ενημερωτικών μέσων της χώρας. Παράλληλα, οι εξελίξεις στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που σημάδεψαν το μήνα Μάρτιο μέσα από τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις των εργασιακών συνδικάτων, συνεχίζουν να μονοπωλούν την καθημερινή ειδησεογραφία. Ελέω τις σύγχυσης και των μαζικών αντιδράσεων που πραγματοποιήθηκαν, σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την κυβέρνηση την διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή μη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Έτσι, μέσα από τα ευρήματα της έρευνας του Βαρομέτρου της Public Issue για τον Απρίλιο του 2008, διεξαχθείσα από 31/3 έως 3/4, διαπιστώνεται ότι οι Έλληνες πολίτες: i) εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τα οφέλη της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με την πλειοψηφία του 47% να επισημαίνει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την συμμετοχή της στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ii) εκφράζονται θετικά απέναντι στην συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, iii) θεωρούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι διαφορετικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, iv) συμφωνούν απόλυτα με την απόφαση του Πρωθυπουργού να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα επικροτούν και την στάση του Γ. Παπανδρέου, vi) πιστεύουν ότι το γειτονικό κράτος των Σκοπίων δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για την Ελλάδα, vii) δεν αποδέχονται την ύπαρξη Σλαβομακεδονικού έθνους και τέλος, σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο viii) τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

 

Τα θέματα του Βαρόμετρου:

Τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου:

Γενικό Πολιτικό κλίμα

Στάσεις απένταντι στο ΝΑΤΟ & την Παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Εικόνα κυβέρνησης & αντιπολίτευσης

Συμμαχικές κυβερνήσεις

Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου


Η παρουσίαση του Βαρόμετρου: