Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018

Η φετινή έρευνα της Public Issue για τις στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι διεξάγεται σε μια πρωτοφανή συγκυρία μειζόνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. 

Συνεχίζοντας την 20ετή ερευνητική παράδοση της Public Issue, σχετικά με τα αντικείμενα της εξωτερικής πολιτικής, η έρευνα Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018 περιλαμβάνει τέσσερα βασικά μέρη:

  1. Το πρώτο μέρος διερευνά τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ισχύ και την άμυνα της χώρας, τις στάσεις απέναντι τις ένοπλες δυνάμεις και τη στρατιωτική θητεία, την κοινωνική υποστήριξη για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τις συμμαχίες με τρίτες χώρες.
  2. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται, εξαντλητικά, στις αντιλήψεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη, μέσα στις συνθήκες της κλιμακούμενης κρίσης που εμφανίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αξιολογείται η ασκούμενη εξωτερική πολιτική και διερευνώνται τα ζητήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος επίλυσης των ε/τ διαφορών και η πιθανότητα ε/τ σύγκρουσης.
  3. Το τρίτο μέρος εστιάζεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το ζήτημα του ονόματός της. Καταγράφει δε τις σημαντικές μεταβολές που έχουν επισυμβεί στις κοινωνικές αντιλήψεις, αναφορικά με το όνομα, σε σύγκριση με προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες της δεκαετίας του 2000.
  4. Τέλος, το τέταρτο μέρος επικεντρώνεται στο κοινωνικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου σήμερα.

 

Μέρος 1 : Στάσεις απέναντι στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα:

Μέρος 2 : Στάσεις απέναντι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις:

Μέρος 3 : Ελλάδα και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας:

Μέρος 4 : Ελλάδα και Κύπρος: