Οι τάσεις του εκλογικού σώματος

Συμπεράσματα με βάση το μηνιαίο Βαρόμετρο Φεβρουαρίου 2010

Ανάλυση του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Οι κοινωνικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται, σταδιακά, απέναντι στο εξαγγελθέν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν έχουν προκαλέσει -μέχρι στιγμής- ουσιαστική φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ούτε έχουν μεταβάλλει θεαματικά τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων, που παγιώθηκε στο μετεκλογικό τετράμηνο.

Όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα του μηναίου Βαρόμετρου Φεβρουαρίου της Public Issue, για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του ΣΚΑΙ, βασικοί δείκτες αποτίμησης της εικόνας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού παρουσιάζονται ενισχυμένοι, όπως πχ. η κυβερνητική δημοτικότητα (37%, +3% – Διάγραμμμα 1), ή σταθεροποιημένοι, πχ. ο δείκτης καλύτερης κυβέρνησης για τη χώρα (40% – Διάγραμμμα 2) και πρωθυπουργικής δημοτικότητας (72% – Διάγραμμμα 3). Από την άλλη πλευρά, οι υπαρκτές φθορές που καταγράφονται -σήμερα- στη μέτρηση, πχ. είτε στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος (65%, -4% – Διάγραμμμα 4), είτε στην πρωθυπουργική καταλληλότητα (48%, -5% – Διάγραμμμα 5), θα πρέπει να αξιολογηθούν ως μάλλον περιορισμένες, σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται. Ασφαλή ένδειξη στην ίδια κατεύθυνση συνιστά και η βελτίωση του ιδιαιτέρως σημαντικού δείκτη γενικού πολιτικού κλίματος (σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας), ο οποίος, εν μέσω οξύτατης κρίσης, όχι μόνον εμφανίζει άνοδο (+5%), αλλά τα επίπεδα στα οποία κινείται (38% – Διάγραμμμα 6), υποδηλώνουν θετική επίδραση στις κοινωνικές προσδοκίες για την πορεία της χώρας ισχυρότερη και από εκείνη που προκάλεσε το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου.

Στο χώρο της αντιπολίτευσης, ο κ.Σαμαράς δείχνει μάλλον να επωφελείται τόσο ό ίδιος όσο και το κόμμα του από τη συναινετική στάση την οποία τηρεί. Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τη ΝΔ ενισχύεται (+1%, 31,5%), ενώ η υστέρησή της από το ΠΑΣΟΚ μειώνεται (-16,5%, έναντι 17,5% τον πρώτο μήνα του έτους – Διάγραμμμα 8). Αυτό το συμπέρασμα αποδεικνύεται, επίσης, από τη σημαντική αύξηση που καταγράφει το μερίδιό του στο δείκτη πρωθυπουργικής καταλληλότητας (26%, +6% – Διάγραμμμα 5, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο,) ενώ οι δείκτες προσωπικής (68% – Διάγραμμμα 3) και κομματικής δημοτικότητας (43% – Διάγραμμμα 4), παραμένουν μάλλον σταθεροποιημένοι (+1%).

Από την άλλη πλευρά, η ανάδειξη του μεταναστευτικού ζητήματος στην παρούσα συγκυρία φαίνεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στον ΛΑΟΣ και τον αρχηγό του, που καταγράφονται στην θεαματική ενίσχυση τόσο της προσωπικής (46%, +7% – Διάγραμμμα 3), όσο και της κομματικής (43%, +9% – Διάγραμμμα 4) δημοτικότητας.

Περισσότερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν τα ευρήματα του Βαρόμετρου σχετικά με τη μορφή της διακυβέρνησης και τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων σε αυτήν (Διάγραμμμα 7): Αφενός, η κοινωνική υποστήριξη προς τις μονοκομματικές κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), αλλά και προς την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Αφετέρου, στις απόψεις της κοινής γνώμης φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος είτε η συνεργασία των δύο (μεγάλος συνασπισμός), είτε η λύση της οικουμενικής.

Τα διαγράμματα του άρθρου:

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (14/02/2010), με τίτλο: “Οι συσχετισμοί των δυνάμεων μετά τα μέτρα”

Το σχετικό Βαρόμετρο