Τα πολλά πρόσωπα της ΝΔ

Ανάλυση του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Η εκλογική γεωγραφία των 3 υποψηφίων και ο εντυπωσιακός γεωγραφικός κατακερματισμός της προεδρικής ψήφου

Στο εκλογικό αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης, ο γεωγραφικός κατακερματισμός της ψήφου είναι εντυπωσιακός. Με βάση τα διαθέσιμα (όχι τελικά) εκλογικά αποτελέσματα, η εκλογική γεωγραφία των υποψηφίων Προέδρων της ΝΔ αποκαλύπτει εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων της χώρας. Σε μεγάλο βαθμό, οι διαφοροποιήσεις αυτές έχουν ιστορική βάση (επιρροή της συντηρητικής παράταξης στην παλαιά Ελλάδα και στις Νέες Χώρες), αλλά επικαθορίστηκαν σημαντικά από τις προσχωρήσεις των τοπικών Βουλευτών και αξιωματούχων.

Στη Βόρεια Ελλάδα (περιφέρειες Α.Μακεδονίας-Θράκης, Κ.Μακεδονίας, Δ.Μακεδονίας), ο κ.Σαμαράς επικράτησε της κ.Μπακογιάννη, σε 15 από τους 16 νομούς (οριακή εξαίρεση αποτελεί η Φλώρινα), με ποσοστά που υπερέβησαν στις περισσότερες περιπτώσεις το 44% και σε 2, το 50% (Κιλκίς 52,6% και Ημαθία 54,1%). Από την άλλη πλευρά, η κ.Μπακογιάννη κατάφερε να ξεπεράσει το 40%, μόνο στην περίπτωση του Έβρου (42,8%). Το στοιχείο, ωστόσο, που διαφοροποιεί την εκλογική συμπεριφορά της κοινωνικής βάσης της ΝΔ στη Β.Ελλάδα, από την υπόλοιπη χώρα είναι η ισχυρότατη παρουσία του κ. Ψωμιάδη, που συγκεντρώνει ποσοστά διπλάσια, ή και τριπλάσια από τον πανελλαδικό μέσο όρο του και εδραιώνει, με αυτόν τον τρόπο, την πολιτική του παρουσία: Σε 6 από τους 16 νομούς της Β.Ελλάδας, ο κ.Ψωμιάδης συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 25%, ενώ σε 4 κατέγραψε ισοδύναμη επιρροή με την κ.Μπακογιάννη.

Στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας (περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίου), το ποσοστό του κ.Ψωμιάδη συρρικνώνεται σημαντικά (<10%), με εξαίρεση τη Λάρισα (11%, τα Τρίκαλα 12,2% και την Κεφαλλονιά 10,1%). Η κυριαρχία Σαμαρά είναι εντονότερη στην Ήπειρο, όπου υπερβαίνει παντού το 50% (Άρτα 56,1%, Ιωάννινα 54,8%) και στη Λάρισα (59,6%), ενώ στους υπόλοιπους 3 νομούς της Θεσσαλίας συγκεντρώνει ποσοστά άνω του 46%. Από την άλλη πλευρά, η κ.Μπακογιάννη ξεπέρασε το 40% στην Καρδίτσα (45,8%), στη Θεσπρωτία (42,1%), στην Πρέβεζα (42,4%) και στη Μαγνησία (41,8%).

Στη Στερεά Ελλάδα, ο συσχετισμός μεταξύ των δύο ισχυρών ανθυποψηφίων παρέμεινε σχετικά ισορροπημένος: Η κ.Μπακογιάννη κέρδισε τη Βοιωτία (59,1%), την Ευρυτανία (89,4%) και τη Φθοιώτιδα (50,9%), ενώ ο κ.Σαμαράς την Αιτωλοακαρνανία (49,9%), την Εύβοια (47,9%) και τη Φωκίδα (55,1%). Περισσότερο εντυπωσιακή είναι η εκλογική επικράτηση του κ.Σαμαρά στην Πελοπόννησο (επικράτησε και στους 7 νομούς, με ποσοστό, σε 4 από τους 7, σχεδόν 60% και στη Μεσσηνία 93,3%) και, κυρίως, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνεται και το πολυπληθέστερο τμήμα του εκλεκτορικού σώματος: Στις εκλογικές περιφέρειες Α και Β Αθηνών συγκέντρωσε 57,6%, στην Α.Αττική 56,3% και στον Πειραιά (Α και Β), 52,6%. Μόνον στην Δ.Αττική το ποσοστό του έπεσε κάτω από 50%, λόγω της υψηλότερης επιρροής του κ.Ψωμιάδη (9,2%).

Μοναδική περιοχή εκλογικής κυριαρχίας της κ.Μπακογιάννη, χωρίς όμως αριθμητική βαρύτητα, απέμεινε η νησιωτική Ελλάδα (Β. και Ν.Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη). Ξεπέρασε το 50% στα Δωδεκάνησα (50,3%) και στις Κυκλάδες (52,8%), ενώ στους 4 νομούς της Κρήτης προσέγγισε ποσοστά από 85,7% (Ρέθυμνο), μέχρι 92,8% (Χανιά).

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (01/12/2009)