Πολιτικό Βαρόμετρο 162, Φεβρουάριος 2017 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Κατεύθυνση της χώρας

Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.002 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 7-16/2/2017.

Εξαιρετικά δυσμενές παραμένει το γενικό πολιτικό κλίμα

Ενάμισυ χρόνο μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το γενικό πολιτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικά δυσμενές. Με βάση τον καθιερωμένο δείκτη σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας, που ως γνωστόν αποτελεί ένα βασικό μέτρο αποτίμησης της πολιτικής συγκυρίας, οι αρνητικές εκτιμήσεις («η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση»), εξακολουθούν το τελευταίο 7μηνο, με μικρές διακυμάνσεις, να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (89%, βλέπε διάγραμμα).
Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η τρέχουσα τιμή του δείκτη δεν αποτελεί μόνον τη χειρότερη της τελευταίας μετεκλογικής περιόδου (από τον Οκτώβριο του 2015) ή -σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό- σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015, δηλαδή ύστερα από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των ιστορικών χρονοσειρών δημοσκοπήσεων, μπορεί να θεωρηθεί επιπλέον και μια από τις χειρότερες τιμές της τελευταίας 20ετίας (Από το 1995).
Η εικόνα που αποτυπώνεται, είναι συγκρίσιμη μόνον με το ζοφερό πολιτικό κλίμα, που αποτύπωσε η χρονοσειρά του Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue, κατά την περίοδο του Μαίου-Ιουνίου 2012, όταν κατέρρευσε το μεταπολιτευτικό δικομματικό σύστημα. Ένα παρόμοιο πολιτικό περιβάλλον είναι προφανώς εξαιρετικά δυσμενές για την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ παράλληλα τίθεται και το ερώτημα  εάν είναι αντιστρέψιμο.

1